Część produktów, jak płatki czy mleko, jest też wzbogacana witaminą D3. Większość dorosłych pozyskuje jednak z diety mniejsze jej ilości niż rekomendowane. Jej niedobory, częste także u osób na diecie wegetariańskiej, są naturalnie uzupełniane poprzez ekspozycję skóry na promienie słoneczne. Ale to uzupełnienie też nie zawsze wystarcza. Są ludzie, którzy słabiej przyswajają tę witaminę albo ich skóra produkuje ją pod wpływem słońca w małej ilości. Do tej grupy należą osoby powyżej 65. roku życia, otyłe, z chorobami układu pokarmowego i z ciemną karnacją.
Spełnia wiele ról w organizmie
Dlaczego to wszystko takie ważne? Ponieważ okazuje się, że niedobory witaminy D3 mogą sprzyjać ciężkim przebiegom COVID-19, a nawet zwiększać ryzyko śmierci z powodu tej choroby.
– Zażywanie prawidłowych ilości witaminy D3 może zmniejszyć komplikacje w tej chorobie, w tym ograniczyć tzw. burzę cytokinową, a w konsekwencji uchronić od śmierci – mówi dr Michael Holick, autor niedawnych badań, profesor fizjologii, biofizyki i medycyny molekularnej w bostońskiej University School of Medicine w Stanach Zjednoczonych.
– Zażywanie prawidłowych ilości witaminy D3 może zmniejszyć komplikacje w tej chorobie, w tym ograniczyć tzw. burzę cytokinową, a w konsekwencji uchronić od śmierci – mówi dr Michael Holick, autor niedawnych badań, profesor fizjologii, biofizyki i medycyny molekularnej w bostońskiej University School of Medicine w Stanach Zjednoczonych.
Przypomnijmy...