Co wiemy o imbirze?
Imbir jest wieloletnią tropikalną rośliną dorastającą do 1 m wysokości. Ma duże, ciemnozielone, lancetowate liście. Wiosną (kwiecień – maj) zakwita kwiatami zebranymi w kłosowate kwiatostany w kolorze żółto-fioletowym. Nie wymaga przycinania, ale dla zapewnienia mu atrakcyjnego wyglądu należy usuwać przekwitłe kwiatostany oraz pędy, które zamarły. Kłącze, czyli to, co jest najbardziej pożądane w kuchni, jest jędrne i grube, pokryte delikatną jasnobrązową skórką, ma intensywny zapach i ostry, gorzki i nieco słodkawy smak. Młode kłącza można spożywać na surowo, starsze w formie sproszkowanej.
Kiedy najlepiej sadzić imbir?
Najlepszą porą sadzenia imbiru jest przedwiośnie. Kłącza z przeznaczeniem do sadzenia dobrze jest nabyć w sklepie z ekologiczną żywnością. Te pochodzące z marketów często są traktowane preparatem hamującym kiełkowanie. Małe kłącza możemy posadzić w doniczce w całości. Lepiej przed sadzeniem namoczyć je na około 24 godziny w letniej wodzie. Jeśli zdecydujemy się na zakup dużego kłącza, dzielimy je na mniejsze, około trzycentymetrowe odcinki, na których widoczne jest minimum jedno tzw. oczko.
Jak zasadzić imbir?
Odcinki imbiru pozostawiamy w suchym i ciepłym miejscu na 2–3 dni do przeschnięcia rany. Świeże miejsce cięcia jest narażone na atak grzybów, co może doprowadzić do gnicia. Tak przygotowane kłącze układamy poziomo w niezbyt głębokiej, ale szerokiej doniczce (imbir rozrasta się wszerz, a nie w głąb) na przygotowanej warstwie ziemi, którą stanowi podłoże o pH 6,1–6,5, żyzne i przepuszczalne. Można użyć dojrzałego kompostu wymieszanego z ziemią kwiatową. Ułożone kłącza należy przykryć dwucentymetrową warstwą ziemi, obficie podlać i na wierzch doniczki położyć folię bądź szybę, która zmniejszy parowanie wody. Gdy pojawią się pierwsze roślinki, co następuje w okresie od 2 do 8 tygodni, folię należy zdjąć. Do kiełkowania sadzonek wymagana jest temperatura 22–25°C – dotyczy to także podłoża. W temperaturze poniżej 20°C, której imbir wręcz nie znosi, następuje zahamowanie wzrostu.
Gdzie postawić doniczkę z imbirem w domu?
Najlepszym miejscem dla imbiru jest parapet, gdzie słońce dociera tylko w godzinach porannych. Promienie UV powodują często zmiany na liściach, które się już nie regenerują. Imbir lubi ziemię wilgotną, ale nie mokrą ani przesuszoną. Bardzo lubi natomiast spryskiwanie liści. W okresie intensywnego wzrostu, co przypada na czerwiec i lipiec, warto zasilać roślinę biohumusem, choć nie jest to konieczne, jeśli została posadzona w bogatą w składniki odżywcze ziemię. To również czas sprzyjający wyniesieniu doniczki do ogrodu, gdy panują ciepłe dni. Pamiętajmy jednak, by pojemnik postawić w miejscu osłoniętym od wiatru i nienarażonym na bezpośrednie działanie słońca. W październiku możemy wyjąć kłącza i je oczyścić z przeznaczeniem do użytku.
Jak dbać o imbir?
Jesienią, gdy liście zaczną żółknąć, ograniczamy podlewanie i odstawiamy do pomieszczenia na okres zimowego spoczynku. Utrzymujemy w temperaturze około 9°C. Przestajemy podlewać, a w styczniu, lutym rozpoczynamy kolejny cykl, przesadzając kłącza do nowego podłoża i regularnie podlewając.
Małgorzata Wyrzykowska