Okrę, inaczej piżman jadalny lub ketmię jadalną, uprawia się masowo w północnej Afryce, skąd pochodzi, oraz w Indiach, USA, krajach arabskich i w Meksyku. Obecnie panuje moda na kulinarne nowinki, a piżman jadalny doskonale się w nią wpisuje.
Jak rozwija się ketmia jadalna?
Ketmię jadalną można potraktować jako roślinę ozdobną. To ciepłolubna roślina jadalna, która w swoim środowisku dorasta czasem do 2 m wysokości. W naszych warunkach osiąga około 100 cm. Roślina rozwija jeden pęd główny, od którego odchodzą pędy boczne. Pęd może być zielony bądź czerwony – w zależności od odmiany. Tworzy lekko pachnące kwiaty przypominające kwiaty malwy i ketmii, czyli hibiskusa. Mają kremowy kolor z fioletowym środkiem. Od dołu mogą przybierać lekko czerwony odcień. Są puste, składają się z pięciu płatków, a poszczególne płatki zachodzą na siebie. Jak na afrykańskiego przybysza przystało, oczekuje słonecznego stanowiska, osłoniętego od wiatru, ale nie należy jej sadzić w sąsiedztwie wyższych roślin dających cień. Pod jej uprawę najlepiej przeznaczyć żyzną, przepuszczalną i umiarkowanie wilgotną glebę, wolną od nicieni, szybko się nagrzewającą, o odczynie obojętnym lub lekko kwaśnym (pH 6–7). Uniknąć zachwaszczenia i utraty wilgoci pomaga ściółkowanie.
Jakie mamy odmiany ketmii jadalnej?
Po upływie około 1,5 miesiąca od wysiewu, którego do gruntu dokonujemy po 15 maja, pojawiają się owoce. Z uwagi na gabaryty rozstawa między roślinami powinna wynosić około 40 × 40 cm. Dobremu plonowaniu sprzyja systematyczny sukcesywny zbiór strąków, gdy osiągną około 30 cm długości. Strąk, lub jak kto woli torebka, ma kanciasty kształt z dużą komorą nasienną. Zazwyczaj koloru zielonego, ale u odmian czerwonych przyjmuje kolor czerwono-zielony. Wewnątrz strąka, który jest jadalny, znajdują się okrągłe białawe nasiona, które w miarę dojrzewania stają się szaroniebieskie. Owoce piżmanu mają delikatny zapach fasolki i są bardzo wartościowym warzywem. Zawierają witaminy C, B1, K oraz cynk, magnez, potas i wapń.
Do ciekawych odmian okry należą: Burgundy – czerwona, Jiung Orange – czerona, Clemson Spinelesz – zielona, oraz Okinawa Pink o różowych owocach z lekkim czerwonym odcieniem. Owoce okry można gotować, panierować, smażyć, suszyć lub marynować w occie. Okrę można dodawać do gotowanych zup, gdyż podczas gotowania jej owoce wydzielają śluz. Dzięki temu potrawy są naturalnie zagęszczane.
Małgorzata Wyrzykowska
Fot. Małgorzata Wyrzykowska
Artykuł ukazał się w Tygodniku Poradniku Rolniczym 21/2023 na str. 60. Jeśli chcesz czytać więcej podobnych artykułów, już dziś wykup dostęp do wszystkich treści na TPR: Zamów prenumeratę.