Wykonanie: Na patelni rozpuszczamy miód, dodajemy przyprawę do piernika, kakao, masło i cukier. Mieszamy. Do miski wsypujemy proszek do pieczenia, mąkę, wbijamy 1 jajo i dodajemy masę z patelni. Wyrabiamy ciasto, po czym zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki. Po wyjęciu rozwałkowujemy i wycinamy 2 prostokąty (na dach), 2 prostokąty tej samej długości co dach oraz 2 przednie ściany. W każdym rogu robimy patyczkiem otwory, aby później związać domek (najlepiej pobrać gotowy szablon z Internetu). Przygotowane części domu smarujemy 1 jajkiem wymieszanym z 1/2 szklanki mleka. Dzięki temu będzie błyszczał. Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ok. 20 min. Ozdabiamy według upodobań.
Składniki: 50 dag mąki, 20 dag miodu, 20 dag cukru, 5 dag masła, 2 jaja, przyprawa do piernika, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki kakao, 1/2 szkl. mleka; biały lukier, biała posypka, biały pisak cukrowy.