Przepis na ciasto czekoladowe z dynią
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki purée z dyni pomarańczowej (najlepiej hokkaido),
- 140 g gorzkiej czekolady 70%,
- 140 g masła,
- 140 g mąki,
- 4 jajka,
- 1 szklanka cukru,
- 1 cukier wanilinowy,
- 1 łyżeczka kakao,
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia.
Składniki na polewę:
- 1 czekolada mleczna,
- 3 łyżki mleka,
- 1 łyżka masła,
- kolorowa posypka.
Wykonanie: Dynię umyć, przekroić na pół, wykroić nasiona z błonami, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przeciętą stroną do blaszki i upiec do miękkości. Wyjąć, przestudzić, obrać ze skórki, utrzeć blenderem i odmierzyć 1 i 1/2 szklanki purée.
W rondelku na małym ogniu rozpuścić masło i czekoladę. Stale mieszać, aby nie przypalić (można też rozpuścić w kąpieli wodnej). Pod koniec dodać łyżkę kakao, wymieszać i zdjąć z ognia do lekkiego ostudzenia. Do dużej miski wbić jajka, dodać oba cukry. Miksować na średnich obrotach, aż masa będzie lekko puszysta. Dodać purée z dyni i rozpuszczoną czekoladę i miksować do połączenia składników. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, lekko wymieszać. Ciasto powinno być dość gęste.
Blaszkę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać do niej masę i wygładzić. Piec około 45 minut w temperaturze 180°C. Pozostawić do wolnego ostudzenia przy lekko uchylonych drzwiach piekarnika, następnie wyjąć ciasto z foremki. Rozpuścić masło, dodać mleko oraz połamaną na kawałki czekoladę. Polewę zagotować i pokryć nią ciasto. Udekorować posypkami.
Przepis na sernik dyniowy
Składniki na sernik:
- 1 kg mielonego twarogu,
- 400 g purée z dyni,
- 4 jajka,
- opakowanie dużego budyniu na 3/4 l mleka,
- 150 g cukru,
- 1 cukier wanilinowy.
Składniki na polewę:
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady,
- 1 łyżka masła,
- 3 łyżki mleka.
Wykonanie: Dynię umyć, przekroić na pół, wykroić nasiona z błonami, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przeciętą stroną do blaszki i piec, aż będzie miękka. Wyjąć, przestudzić, obrać ze skórki, zmiksować blenderem. Twaróg wymieszać z purée. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym. Ubić pianę z białek.
Do sera z dynią dodać ubite żółtka z cukrem, proszek budyniowy i pianę. Delikatnie wymieszać i wylać do okrągłej formy (tortownicy) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 60 minut w temperaturze 180°C. Uchylić piekarnik i zostawić do ostudzenia. Rozpuścić masło, dodać mleko i połamaną czekoladę, połączyć składniki. Polewę wylać na sernik i odstawić do zastygnięcia.
Opracowała Kamila Dłużewicz na podstawie artykułu, który ukazał się w "Tygodniku Poradniku Rolniczym" nr 38/2021 na str. 57. Jeśli chcesz czytać więcej podobnych artykułów, już dziś wykup dostęp do wszystkich treści na TPR: Zamów prenumeratę.