StoryEditorPrzepisy

Dwa pomysły na pyszne ciasta z dynią

03.10.2021., 11:10h
Kto uwielbia sezonowe ciasta - ręka w górę! Ciasto dyniowe jest jednym z jesiennych klasyków, którego nie może zabraknąć wśród Twoich wypieków. Przepisów na wykorzystanie dyni jest cała mnogość. My proponujemy dzisiaj dwa sprawdzone przepisy: na sernik dyniowy i ciasto czekoladowe z dynią.

Przepis na ciasto czekoladowe z dynią

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki purée z dyni pomarańczowej (najlepiej hokkaido),
  • 140 g gorzkiej czekolady 70%,
  • 140 g masła,
  • 140 g mąki,
  • 4 jajka,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 cukier wanilinowy,
  • 1 łyżeczka kakao,
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia.

Składniki na polewę:

  • 1 czekolada mleczna,
  • 3 łyżki mleka,
  • 1 łyżka masła,
  • kolorowa posypka.

Wykonanie: Dynię umyć, przekroić na pół, wykroić nasiona z błonami, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przeciętą stroną do blaszki i upiec do miękkości. Wyjąć, przestudzić, obrać ze skórki, utrzeć blenderem i odmierzyć 1 i 1/2 szklanki purée.

W rondelku na małym ogniu rozpuścić masło i czekoladę. Stale mieszać, aby nie przypalić (można też rozpuścić w kąpieli wodnej). Pod koniec dodać łyżkę kakao, wymieszać i zdjąć z ognia do lekkiego ostudzenia. Do dużej miski wbić jajka, dodać oba cukry. Miksować na średnich obrotach, aż masa będzie lekko pusz­­ysta. Dodać purée z dyni i rozpuszczoną czekoladę i miksować do połączenia składników. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, lekko wymieszać. Ciasto powinno być dość gęste.

Blaszkę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać do niej masę i wygładzić. Piec około 45 minut w temperaturze 180°C. Pozostawić do wolnego ostudzenia przy lekko uchylonych drzwiach piekarnika, następnie wyjąć ciasto z foremki. Rozpuścić masło, dodać mleko oraz połamaną na kawałki czekoladę. Polewę zagotować i pokryć nią ciasto. Udekorować posypkami.


Przepis na sernik dyniowy

Składniki na sernik:

  • 1 kg mielonego twarogu,
  • 400 g purée z dyni,
  • 4 jajka,
  • opakowanie dużego budyniu na 3/4 l mleka,
  • 150 g cukru,
  • 1 cukier wanilinowy.

Składniki na polewę:

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady,
  • 1 łyżka masła,
  • 3 łyżki mleka.

Wykonanie: Dynię umyć, przekroić na pół, wykroić nasiona z błonami, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przeciętą stroną do blaszki i piec, aż będzie miękka. Wyjąć, przestudzić, obrać ze skórki, zmiksować blenderem. Twaróg wymieszać z purée. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym. Ubić pianę z białek.

Do sera z dynią dodać ubite żółtka z cukrem, proszek budyniowy i pianę. Delikatnie wymieszać i wylać do okrągłej formy (tortownicy) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 60 minut w temperaturze 180°C. Uchylić piekarnik i zostawić do ostudzenia. Rozpuścić masło, dodać mleko i połamaną czekoladę, połączyć składniki. Polewę wylać na sernik i odstawić do zastygnięcia.

Opracowała Kamila Dłużewicz na podstawie artykułu, który ukazał się w "Tygodniku Poradniku Rolniczym" nr 38/2021 na str. 57. Jeśli chcesz czytać więcej podobnych artykułów, już dziś wykup dostęp do wszystkich treści na TPR: Zamów prenumeratę.

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
19. listopad 2024 00:35