StoryEditorPrzepisy

Eklerki z kremem pâtissière

04.05.2018., 14:05h
Składniki na krem: 2 szkl. mleka, olejek waniliowy, 6 żółtek, 6 łyżek cukru, 4 łyżki mąki ziemniaczanej.



Składniki na polewę:
1 mleczna czekolada, 2 łyżki masła, 2 łyżki mleka.

Wykonanie: Przygotować ptysie wg. przepisu z górnej ramki. Potem zagotować mleko. Żółtka ubić z cukrem, następnie dodać mąkę ziemniaczaną oraz olejek. Dodać do gotującego się mleka, podgrzewać, aż masa zgęstnieje. Odstawić do ostygnięcia. Następnie przygotowanym kremem nadziewać eklerki.


Polewa: Masło i mleko przełożyć na patelnię, dodać połamaną w kostki czekoladę, rozpuścić. Rozpuszczoną czekoladą polać eklerki. Odstawić do zastygnięcia.

Przepis oraz zdjęcia wykonała Katarzyna Kosmala

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
22. listopad 2024 10:57