Frytki z fasoli szparagowej w bułce panko
Składniki:
- 300 g fasoli szparagowej, 1
- szklanka bułki tartej Panko,
- 20 g startego parmezanu,
- sól, pieprz,
- 1 łyżeczka wędzonej papryki,
- 2 ubite jajka,
- 1/2 szklanki mąki,
- olej do smażenia.
Wykonanie: Od fasolki odciąć końce i obgotować ją w osolonej wodzie około 15 minut, odcedzić. W pierwszej misce umieścić mąkę. W drugiej ubite jajka. W trzeciej misce wymieszać przyprawy z bułką tartą i serem.
Każdy kawałek maczać w mące, jaju i bułce z przyprawami. Układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 25 minut w temperaturze 180°C do zrumienienia.
Komosa ryżowa z cukinią, fasolą i brokułem
Składniki:
- 1 woreczek komosy ryżowej trójkolorowej,
- 1 cukinia,
- 1 brokuł,
- 1 papryka czerwona,
- 200 g zielonej fasolki szparagowej,
- 1 kostka sera feta,
- sól,
- pieprz,
- pęczek koperku,
- 1 czerwona cebula,
- 2 łyżki masła klarowanego.
Wykonanie: Komosę ugotować według instrukcji na opakowaniu w osolonej wodzie, odcedzić. Fasolkę ugotować razem z różyczkami brokułu i odcedzić. Fasolkę pokroić na mniejsze części. Na patelni rozpuścić masło, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojoną w plastry cukinię oraz pokrojoną w paski paprykę. Dusić razem, a gdy warzywa zmiękną, dodać fasolkę i brokuł. Warzywa wraz z tłuszczem wymieszać z komosą, dodać ser pokrojony w kostkę oraz posiekany koperek. Doprawić do smaku.
Żółta fasola orientalnie
Składniki:
- 2 łyżki oleju,
- 1 cebula,
- 1 czerwona papryka,
- 10 pieczarek,
- 300 g żółtej fasoli,
- 3 łyżki sosu sojowego,
- 5 ząbków czosnku,
- 3 łyżki oleju sezamowego,
- łyżeczka cukru,
- 1 łyżka octu ryżowego lub jabłkowego,
- 200 g ryżu, 2 pomidory,
- 400 ml mleczka kokosowego.
Wykonanie: Na patelni rozgrzać olej, dodać posiekaną w kostkę cebulę, posypać solą i cukrem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Ugotować ryż w osolonej wodzie. Fasolkę oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Krótko obgotować. Pieczarki pokroić w plastry, pomidory bez skórki w kostkę, a paprykę w paski. Dusić razem z cebulą, aż warzywa zmiękną. Dodać obgotowaną fasolę. Wlać mleczko, ocet, olej sezamowy, sos sojowy, doprawić i wymieszać. (Olej sezamowy dodaje się do lekko wystygniętej potrawy! Nie wolno go gotować!) Podawać z ugotowanym ryżem.