StoryEditorPrzepisy

Fasolka na frytki, sałatkę i orientalnie. Zobacz 3 ciekawe przepisy na dania z fasolą

31.07.2022., 11:07h
Fasolka szparagowa już od jakiegoś czasu gości w okolicznych warzywniakach oraz na naszych stołach. A co powiesz na fasolkę szparagową w niecodziennej odsłonie? Na przykład w formie chrupiących frytek, aromatycznej azjatyckiej potrawy czy w postaci zdrowego bowla z komosa ryżową i cukinią? Oto nasze 3 smaczne propozycje. 

Frytki z fasoli szparagowej w bułce panko

Składniki: 

  • 300 g fasoli szparagowej, 1
  • szklanka bułki tartej Panko,
  • 20 g startego parmezanu,
  • sól, pieprz,
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki,
  • 2 ubite jajka,
  • 1/2 szklanki mąki,
  • olej do smażenia.

Wykonanie: Od fasolki odciąć końce i obgotować ją w osolonej wodzie około 15 minut, odcedzić. W pierwszej misce umieścić mąkę. W drugiej ubite jajka. W trzeciej misce wymieszać przyprawy z bułką tartą i serem.

Każdy kawałek maczać w mące, jaju i bułce z przyprawami. Układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 25 minut w temperaturze 180°C do zrumienienia.

Komosa ryżowa z cukinią, fasolą i brokułem

Składniki: 

  • 1 woreczek komosy ryżowej trójkolorowej,
  • 1 cukinia,
  • 1 brokuł,
  • 1 papryka czerwona,
  • 200 g zielonej fasolki szparagowej,
  • 1 kostka sera feta,
  • sól,
  • pieprz,
  • pęczek koperku,
  • 1 czerwona cebula,
  • 2 łyżki masła klarowanego.

Wykonanie: Komosę ugotować według instrukcji na opakowaniu w osolonej wodzie, odcedzić. Fasolkę ugotować razem z różyczkami brokułu i odcedzić. Fasolkę pokroić na mniejsze części. Na patelni rozpuścić masło, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojoną w plastry cukinię oraz pokrojoną w paski paprykę. Dusić razem, a gdy warzywa zmiękną, dodać fasolkę i brokuł. Warzywa wraz z tłuszczem wymieszać z komosą, dodać ser pokrojony w kostkę oraz posiekany koperek. Doprawić do smaku.

Żółta fasola orientalnie

Składniki: 

  • 2 łyżki oleju,
  • 1 cebula,
  • 1 czerwona papryka,
  • 10 pieczarek,
  • 300 g żółtej fasoli,
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 3 łyżki oleju sezamowego,
  • łyżeczka cukru,
  • 1 łyżka octu ryżowego lub jabłkowego,
  • 200 g ryżu, 2 pomidory,
  • 400 ml mleczka kokosowego.

Wykonanie: Na patelni rozgrzać olej, dodać posiekaną w kostkę cebulę, posypać solą i cukrem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Ugotować ryż w osolonej wodzie. Fasolkę oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Krótko obgotować. Pieczarki pokroić w plastry, pomidory bez skórki w kostkę, a paprykę w paski. Dusić razem z cebulą, aż warzywa zmiękną. Dodać obgotowaną fasolę. Wlać mleczko, ocet, olej sezamowy, sos sojowy, doprawić i wymieszać. (Olej sezamowy dodaje się do lekko wystygniętej potrawy! Nie wolno go gotować!) Podawać z ugotowanym ryżem.

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
22. listopad 2024 08:25