Wykonanie: Filety z gęsi obsypać przyprawami. Obsmażyć na patelni, zaczynając od strony ze skórą. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać 1 szklanką wody, ułożyć rozmaryn i piec ok. 3 godziny w zamknięciu. Otworzyć naczynie żaroodporne i podpiec jeszcze ok. 20 minut, aż skóra się zarumieni. Mięso odstawić na 8 min., aby odpoczęło, i dopiero można je pokroić na mniejsze części. Buraki zetrzeć na bardzo cienkiej szatkownicy, posypać pokruszonym serem feta, dodać pokrojoną papryczkę, posypać pieprzem. Polać sosem przygotowanym z soku z cytryny i oliwy. Upieczoną, pokrojoną pierś podawać z listkami rukoli i carpaccio z buraka.
Składniki: 2 piersi gęsie, sól, pierz, rozmaryn.
Składniki na carpaccio: 2 pieczone buraki, listki rukoli, żółta papryczka, ser feta, 2 łyżki soku z cytryny, 3 łyżki oliwy z oliwek, pieprz.
Wykonanie: Filety z gęsi obsypać przyprawami. Obsmażyć na patelni, zaczynając od strony ze skórą. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać 1 szklanką wody, ułożyć rozmaryn i piec ok. 3 godziny w zamknięciu. Otworzyć naczynie żaroodporne i podpiec jeszcze ok. 20 minut, aż skóra się zarumieni. Mięso odstawić na 8 min., aby odpoczęło, i dopiero można je pokroić na mniejsze części. Buraki zetrzeć na bardzo cienkiej szatkownicy, posypać pokruszonym serem feta, dodać pokrojoną papryczkę, posypać pieprzem. Polać sosem przygotowanym z soku z cytryny i oliwy. Upieczoną, pokrojoną pierś podawać z listkami rukoli i carpaccio z buraka.