Składniki potrzebne na zapiekankę z makaronem
- 2 szklanki makaronu,
- 2 l wody,
- 400 g mięsa mielonego,
- 1 duża cebula,
- 1–2 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki białego pieprzu.
Składniki na sos jajeczny:
- 3 jajka,
- 70 ml mleka,
- 1/2 łyżeczki soli.
Jak przygotować zapiekankę z makaronem?
Ugotować makaron. Podrumienić mięso i cebulę na patelni. Doprawić solą i pieprzem. Układać piętrowo makaron i mięso w posmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym.
Przygotować sos z jajek i mleka (wymieszać wszystkie składniki) i polać nim makaron i mięso.
Piec w temperaturze 200°C na niskim poziomie piekarnika około godziny. Potrawa jest gotowa, gdy sos się zetnie.
Piec w temperaturze 200°C na niskim poziomie piekarnika około godziny. Potrawa jest gotowa, gdy sos się zetnie.