Piersi gęsi duszone z jabłkami i suszonymi śliwkami
Co jest potrzebne do przygotowania potrawy?
- podwójny filet z piersi gęsi
- 1 jabłko
- 8–10 suszonych śliwek (mogą być kalifornijskie)
- majeranek
- sól
- pieprz
Jak wykonać potrawę?
- Piersi gęsi duszone z jabłkami i suszonymi śliwkami
Rosół z gęsi z pulpetami z gęsiego mięsa
Składniki potrzebne na rosół
- około 2 kg mięsa z gęsi,1 por,
- 1 /2 selera
- 2 marchewki
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 cebula
- 1 pietruszka
- 4 ziarna ziela angielskiego
- pieprz
- liść laurowy
- 1 łyżeczka kurkumy
Składniki na pulpety
- 250 g mięsa z gęsi (z piersi, udek)
- 2 jajka
- 3 łyżki bułki tartej
- sól
- pieprz
- 4 łyżki mąki, olej do smażenia
Jak przygotować rosół i pulpety
Mięso na rosół umieścić w garnku, zalać wodą (około 4 l) i gotować około 3,5 godziny. Następnie dodać warzywa i przyprawy i gotować około 40 minut. Na koniec dodać sól i kurkumę. Mięso na pulpety zemleć, dodać jajko, sól, pieprz, bułkę tartą i dobrze wyrobić. Łyżką nabierać porcje mięsa i formować kulki. Obtaczać je w mące i smażyć na oleju. Rosół podawać z makaronem i pulpetami.
- Rosół z gęsi z pulpetami z gęsiego mięsa
Wątróbka gęsia
Składniki potrzebne do przygotowania wątróbki
- 500 g wątróbek gęsich
- 2 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 1 jabłko
- 2 łyżki smalcu gęsiego
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka cukru
- 3 jajka
- sól
- pieprz
Do podania potrzebujesz
- pęczek szczypiorku
- rzodkiewka
Jak wykonać potrawę?
Jajka ugotować na twardo. Roztopić smalec, dodać posiekaną cebulę z czosnkiem, pokrojoną wątróbkę i cukier. Dusić pod przykryciem około 15 minut. Następnie dodać obrane jabłka pokrojone w kostkę. Smażyć, aż się rozpadną. Na koniec dodać sól, pieprz, majeranek. Ostudzić, a następnie zemleć w maszynce wraz z dwoma jajkami. Tak przygotowaną wątróbką posmarować chleb, posypać szczypiorkiem, pokruszonym trzecim jajkiem, i ułożyć plasterki rzodkiewek.
- Wątróbka gęsia - propozycja podania
Katarzyna Kosmala
Zdjęcie: Katarzyna Kosmala