StoryEditorWiadomości rolnicze

Gęsina na świętego Marcina

22.11.2016., 14:11h
Święto Niepodległości w Wielkopolsce nie tylko mieszkańcom tego regionu jednoznacznie kojarzy się ze świętym Marcinem i rogalami. Tradycja ich pieczenia jest pielęgnowana także na terenie zachodnich Kujaw. Od kilku lat władze województwa kujawsko-pomorskiego starają się dodatkowo przywrócić zwyczaj pieczenia gęsiny z okazji 11 listopada. W regionie produkowane jest wyjątkowej jakości mięso gęsie, które bardzo cenione jest za naszą zachodnią granicą.

Cały artykuł przeczytacie Państwo w  numerze 48/2016 "Tygodnika Poradnika Rolniczego". Jeżeli jeszcze nie masz prenumeraty "Tygodnika Poradnika Rolniczego", możesz ją zamówić korzystając z zakładki

Prenumerata, zadzwonić pod numer (61) 886 06 30 lub skorzystać z e-wydania.

Warszawa
14°C
Niewielki deszcz
wi_00
niedz.
wi_00
20°C
11°C
pon.
wi_00
21°C
10°C
wt.
wi_00
18°C
11°C
śr.
wi_00
25°C
11°C
czw.
wi_00
25°C
13°C
13. kwiecień 2025 14:22