Składniki:
2l wody, 200 g cukru, 1 laska wanilii, 4 gruszki.
Składniki na sos:
1 łyżka mleka, 1 tabliczka mlecznej czekolady; do podania: lody waniliowe, listki mięty.
Wykonanie:
W garnku zagotować wodę z cukrem, dodać ziarenka z wanilii wraz z przekrojoną wzdłuż laską wanilii. Dodać obrane (ale z ogonkami) gruszki i gotować pod przykryciem przez około 25 min, do miękkości. Zdjąć z ognia i ostudzić.
Czekoladę wraz z mlekiem rozpuść w kąpieli wodnej. Schłodzone gruszki oblać gorącą czekoladą. Deser podawać z lodami i listkami mięty.
Katarzyna Kosmala
Czekoladę wraz z mlekiem rozpuść w kąpieli wodnej. Schłodzone gruszki oblać gorącą czekoladą. Deser podawać z lodami i listkami mięty.
Katarzyna Kosmala