StoryEditorWiadomości rolnicze

Grzybiarze czyli bułeczki z grzybami

15.10.2017., 12:10h
Składniki na ciasto: 1/2 kostki drożdży, 2 łyżki oleju, 1/2 łyżeczki soli, 2 szkl. mąki, 1/2 szkl. ciepłej wody.
Składniki na farsz: 2 cebule, ok. 300 g grzybów (prawdziwków, podgrzybków), olej, sól, pieprz, 4 łyżki sera żółtego startego na tarce.



Wykonanie: Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać resztę składników  i zagnieść ciasto. Podzielić je na 7 części, z każdej uformować kulę, łyżką zrobić dołek na farsz. Odstawić w ciepłe miejsce. Obgotowane grzyby pokroić, cebulę posiekać w kostkę. Podsmażyć razem z grzybami, doprawić solą i pieprzem. Bułki wypełnić farszem. Piec w piekarniku 25–30 minut w temp. 170°C, aż bułeczki się zrumienią. Na koniec pieczenia posypać serem.
Warszawa
14°C
Zachmurzenie duże
wi_00
pon.
wi_00
21°C
10°C
wt.
wi_00
18°C
11°C
śr.
wi_00
25°C
11°C
czw.
wi_00
25°C
13°C
pt.
wi_00
22°C
11°C
14. kwiecień 2025 08:04