Polędwiczki duszone z jabłkami i cebulą
Składniki: 1 polędwica wieprzowa, 2 jabłka, 1 czerwona cebula, 1,5 szkl. bulionu, olej, 0,5 szkl. mąki, słodka papryka, sól, pieprz, natka pietruszki.
Wykonanie: Mięso pokroić na plastry, lekko rozbić. Posypać solą, pieprzem, papryką i obtoczyć w mące. Obsmażać 3 minuty z każdej strony. Jabłka obrać i pokroić na ósemki, cebulę w piórka. Po usmażeniu mięsa na tym samym tłuszczu podsmażyć jabłka i cebulę. Mięso i cebulę z jabłkami przełożyć do garnka, zalać bulionem i dusić około 30 minut pod przykryciem. Podawać posypane natką pietruszki oraz z sałatką z rukoli.
Zapiekanka z pieczarkami, szpinakiem i łososiem
Składniki: 1 opakowanie cienkiego makaronu 500 g, 500 g szpinaku (może być mrożony), 300 g łososia w kawałku, 2 łyżki masła klarowanego, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, 1 puszka kukurydzy, 100 g startego parmezanu, 200 g pieczarek, 2 łyżki majonezu, 2 łyżki śmietany.
Wykonanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie i odcedzić. Na patelni rozpuścić masło, dodać przetarty przez praskę czosnek, poddusić. Dodać szpinak i pieczarki i dusić. Makaron wymieszać ze szpinakiem i pieczarkami, kukurydzą, majonezem i śmietaną. Doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do naczynia, posypać parmezanem i zapiec na około 15 minut przed podaniem.
Wykonanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie i odcedzić. Na patelni rozpuścić masło, dodać przetarty przez praskę czosnek, poddusić. Dodać szpinak i pieczarki i dusić. Makaron wymieszać ze szpinakiem i pieczarkami, kukurydzą, majonezem i śmietaną. Doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do naczynia, posypać parmezanem i zapiec na około 15 minut przed podaniem.
Zupa krem z kalafiora z dodatkami
Składniki: 1 kalafior, 1,5 l bulionu, 2 cebule, 2 łyżki masła klarowanego, mleczko kokosowe, 4 ziemniaki, sól, pieprz, 1 łyżeczka cukru; do podania: wędzony łosoś, ser feta, płatki migdałowe, świeży koperek.
Wykonanie: Cebulę pokroić w kostkę i z łyżeczką cukru poddusić na maśle klarowanym. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, dodać kalafior, zalać bulionem i gotować, aż warzywa będą miękkie (około 20 minut). Dodać cebulę, mleczko kokosowe, zagotować i utrzeć blenderem. Doprawić do smaku. Płatki migdałowe podprażyć na suchej patelni, fetę rozkruszyć, łososia pokroić na mniejsze plasterki, a koperek posiekać. Zupę krem podawać z łososiem, fetą, płatkami migdałowymi i świeżym koperkiem.
Wykonanie: Cebulę pokroić w kostkę i z łyżeczką cukru poddusić na maśle klarowanym. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, dodać kalafior, zalać bulionem i gotować, aż warzywa będą miękkie (około 20 minut). Dodać cebulę, mleczko kokosowe, zagotować i utrzeć blenderem. Doprawić do smaku. Płatki migdałowe podprażyć na suchej patelni, fetę rozkruszyć, łososia pokroić na mniejsze plasterki, a koperek posiekać. Zupę krem podawać z łososiem, fetą, płatkami migdałowymi i świeżym koperkiem.
Katarzyna Kosmala