Przepis 1 - Orientalny łosoś
Składniki: 200 g filetu z łososia, 1 świeży ogórek, sok z limonki, 1/2 łyżeczki startego świeżego imbiru, 1 papryczka chili, 1/2 łyżeczki brązowego cukru, 1 łyżeczka soli, świeża mięta, kolendra, 50 g posiekanych orzeszków ziemnych, pieprz, oliwa.
Wykonanie: Łososia natrzeć solą, pieprzem, olejem i sokiem z limonki. Grillować z każdej strony po 10 minut. W tym czasie ogórka pokroić na cienkie plasterki. Mieszamy sok z limonki, starty imbir, cukier, oliwę, sól oraz posiekane zioła i pokrojoną drobno papryczkę. Łososia podajemy polanego sosem, z ogórkami, i posypujemy posiekanymi orzeszkami.
Przepis 2 - Cevapcici
Składniki: 300 g mielonej wołowiny, 200 g mielonego mięsa wieprzowego, 1 czerwona cebula, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki tymianku, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, olej.
Wykonanie: Cebulę posiekać w kostkę. Mięso przełożyć do miski, dodać cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz resztę składników i dobrze wymieszać. Odstawić na 15 minut do lodówki. Formować podłużne kotlety, nakłuwać na namoczone patyczki. Kotlety natłuścić olejem i grilować z każdej strony po 15 minut, obracając co jakiś czas.
Przepis 3 - Ziemniaki pieczone
Składniki: 10 średnich ziemniaków, 20 małych plastrów boczku, 20 plastrów żółtego sera, sól, pieprz, koperek; tacka do zapiekania
Wykonanie: Ziemniaki umyć, ugotować razem ze skórką, przekroić na połówki. Na każdym ziemniaku ułożyć plaster sera i plaster boczku. Grillując, można je również przykryć drugą tacką. Posypać świeżo zmielonym pieprzem, solą i pokrojonym koperkiem.
Przepisy opracowała oraz zdjęcia wykonała Katarzyna Kosmala