StoryEditorWiadomości rolnicze

Inka-latte dla dzieci

26.10.2015., 14:10h
Składniki: 1 łyżeczka kawy zbożowej, 125 ml mleka, 1 łyżeczka cukru brązowego, 1 kostka czekolady, słodka śmietanka (30% lub 36%).

Wykonanie: W małej filiżance zaparzamy kawę zbożową w 100 ml wody, dokładnie mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na 2 minuty. Śmietanę ubijamy. Mleko podgrzewamy, żeby było gorące, ale się nie zagotowało. Do szklanki wsypujemy cukier, zalewamy ciepłym mlekiem, dokładnie mieszamy, a następnie powoli wlewamy zaparzoną kawę. Mieszamy i na wierzchu delikatnie układamy bitą śmietanę. Wierzch bitej śmietany posypujemy startą na malutkich oczkach czekoladą.

Warszawa
5°C
Niewielki deszcz
wi_00
pt.
wi_00
7°C
3°C
sob.
wi_00
15°C
4°C
niedz.
wi_00
20°C
9°C
pon.
wi_00
21°C
11°C
wt.
wi_00
19°C
12°C
07. kwiecień 2025 17:33