Wykonanie:
Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. W dużym rondlu rozpuścić trochę masła, włożyć jabłka i często odwracając, przesmażyć na małym ogniu. Oprószyć cukrem i ułożyć na przygotowanych talerzach.
Karmel:
Przesmażyć orzechy na patelni bez tłuszczu, posypać cukrem i skarmelizować na złoty kolor. Ostrożnie dolać 150 ml wody i dobrze wymieszać. Dodać rodzynki i gotując jeszcze przez chwilę, zredukować sos karmelowy, aż zrobi się gęsty. Karmelowe orzechy ułożyć między cząstkami jabłek i podawać.
Deser można serwować na ciepło i na zimno.
Pomysł, wykonanie i zdjęcia: E. Berkau, tekst: L. Pfannschmidt
Pomysł, wykonanie i zdjęcia: E. Berkau, tekst: L. Pfannschmidt