StoryEditorPrzepisy

Jabłka z orzechowym karmelem

12.10.2018., 15:10h
Składniki dla 4 osób: 4 jabłka.Składniki na karmel: 120 g orzechów włoskich, 200 g cukru, 2–3 łyżki rodzynek.Dodatkowo: trochę masła i cukru.

Wykonanie:

Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. W dużym rondlu rozpuścić trochę masła, włożyć jabłka i często odwracając, przesmażyć na małym ogniu. Oprószyć cukrem i ułożyć na przygotowanych talerzach.

Karmel:

Przesmażyć orzechy na patelni bez tłuszczu, posypać cukrem i skarmelizować na złoty kolor. Ostrożnie dolać 150 ml wody i dobrze wymieszać. Dodać rodzynki i gotując jeszcze przez chwilę, zredukować sos karmelowy, aż zrobi się gęsty. Karmelowe orzechy ułożyć między cząstkami jabłek i podawać.

Deser można serwować na ciepło i na zimno.




Pomysł, wykonanie i zdjęcia: E. Berkau, tekst: L. Pfannschmidt
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
02. listopad 2024 23:50