Makaron z boczkiem, groszkiem i topinamburem
Składniki: 500 g dowolnego makaronu, 1 puszka zielonego groszku, pęczek zielonej pietruszki, 300 g boczku (najlepiej wędzonego), około 10 bulw topinamburu, sól, pieprz, gałka muszkatołowa.
Wykonanie: Makaron ugotować i odcedzić. Topinambur obrać i pokroić w plastry. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć z topinamburem na patelni. Natkę drobno posiekać.
W garnku połączyć makaron, boczek z topinamburem, groszek, natkę. Przyprawić według uznania.
W garnku połączyć makaron, boczek z topinamburem, groszek, natkę. Przyprawić według uznania.
Danie na ostro z topinamburem
Składniki: 8 bulw topinamburu, kawałek dyni, 1 szkl. ugotowanej ciecierzycy wraz z wodą z gotowania, 100 g liści szpinaku, 1 papryczka chili, kilka pomidorów koktajlowych, kawałek korzenia imbiru, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, masło klarowane lub inny tłuszcz do smażenia, sól, pieprz, szczypta kardamonu, papryka w proszku, curry.
Wykonanie: Cebulę posiekać w kostkę. Dynię obrać i pokroić w kostkę. Topinambur obrać i pokroić w plastry. Rozgrzać tłuszcz, zeszklić posiekaną cebulę, dynię oraz topinambur. Gdy warzywa zmiękną, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz starty na tarce imbir. Dodać pokrojoną papryczkę chili oraz ugotowaną ciecierzycę, liście szpinaku, pokrojone pomidory koktajlowe, doprawić do smaku. Dusić wszystko jeszcze 5 minut.
Wykonanie: Cebulę posiekać w kostkę. Dynię obrać i pokroić w kostkę. Topinambur obrać i pokroić w plastry. Rozgrzać tłuszcz, zeszklić posiekaną cebulę, dynię oraz topinambur. Gdy warzywa zmiękną, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz starty na tarce imbir. Dodać pokrojoną papryczkę chili oraz ugotowaną ciecierzycę, liście szpinaku, pokrojone pomidory koktajlowe, doprawić do smaku. Dusić wszystko jeszcze 5 minut.
Frytki z topinamburu
Składniki: 500 g topinamburu, sól, słodka papryka, chili, pieprz czarny, 6 łyżek oliwy z oliwek.
Wykonanie: Topinambur można wyszorować i piec ze skórką albo obrać, a nastęnie pokroić w słupki. Przyprawy wymieszać. Słupki ułożyć na blaszce wyłożone jpapierem do pieczenia. Najlepiej, aby słupki się nie nakładały. Pokrojony topinabur polać oliwą i posypać mieszanką przypraw. Piec, aż zaczną nabierać koloru i się rumienić – około 30 minut w temperaturze 180°C. Pod koniec pieczenia należy pilnować, by frytki się zbyt mocno nie przypiekły, ponieważ topinambur szybciej traci surowość niż ziemniak.
Przepisy opracowała oraz zdjęcia wykonała Katarzyna Kosmala
Wykonanie: Topinambur można wyszorować i piec ze skórką albo obrać, a nastęnie pokroić w słupki. Przyprawy wymieszać. Słupki ułożyć na blaszce wyłożone jpapierem do pieczenia. Najlepiej, aby słupki się nie nakładały. Pokrojony topinabur polać oliwą i posypać mieszanką przypraw. Piec, aż zaczną nabierać koloru i się rumienić – około 30 minut w temperaturze 180°C. Pod koniec pieczenia należy pilnować, by frytki się zbyt mocno nie przypiekły, ponieważ topinambur szybciej traci surowość niż ziemniak.
Przepisy opracowała oraz zdjęcia wykonała Katarzyna Kosmala