
Składniki potrzebne do przygotowania potrawy
- 1/4 główki kapusty
- 1/2 szklanki kaszy pęczak (suchej)
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 50 g rodzynek
- 50 g płatków migdałowych
- pieprz
- sól
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 2 goździki
- olej do smażenia
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 łyżeczka majeranku
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 litry bulionu warzywnego
Jak przygotować kapuśniak po żydowsku?
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek – na plasterki. Na patelni rozgrzać olej i dodać cebulę oraz czosnek wraz z rodzynkami i resztą przypraw. Smażyć na małym ogniu przez 10 minut, do czasu, aż cebula stanie się złota i zacznie się rumienić.
Kapustę posiekać i dodać ją wraz z kaszą do podsmażonej cebuli. Wsypać sól, zwiększyć ogień i podsmażać przez 10 minut, co jakiś czas mieszając. Kiedy kapusta zmięknie, dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać i gotować pod przykryciem 25 minut. Doprawić do smaku solą oraz czarnym pieprzem.
Katarzyna Kosmala
Zdjęcie: Katarzyna Kosmala