StoryEditorPrzepisy

Jak przygotować paluchy z serem gouda?

06.06.2019., 16:06h
Paluchy z serem Gouda domowej roboty to idealna, imprezowa przekąska, bijąca na głowę sklepowe odpowiedniki. Jak ją samemu wykonać? Nic bardziej prostego!

Paluchy z serem Gouda

Składniki:

  • 4 placki tortilli,
  • ser Gouda w plastrach MSM Mońki (12 plastrów),
  • 3–4 gałązki świeżego rozmarynu,
  • płatki chilli do smaku,
  • 2 czerwone papryki,
  • 1 żółta papryka,
  • 3 kawałki papryki konserwowej,
  • 1 pomidor,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki pikantnego keczupu, 
  • 3 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka cukru, sól.

Wykonanie: Blat stołu spryskać wodą i ułożyć na nim placki tortilli. Na każdy placek położyć po trzy plasterki sera Gouda w plastrach MSM Mońki, posypać posiekanym rozmarynem i delikatnie oprószyć płatkami chilli. Tak przygotowane ciasto zrolować i pociąć na mniejsze kawałki. Następnie ułożyć na talerzu, całość owinąć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na 20 minut, żeby zmiękły.

By zrobić dip, wystarczy umyte papryki, pomidora i obrany czosnek wyłożyć na papier do pieczenia, piec w rozgrzanym do 220°C piekarniku około 20 minut. Gdy skórka na papryce częściowo się przypali, wyciągnąć, a papryki na parę minut włożyć do foliowego worka. Następnie obrać ze skórki.

Z pomidora zdjąć skórkę, przełożyć do wyższego pojemnika, dodać pieczony czosnek, obrane papryki, wszystkie pozostałe składniki i zmiksować. Wcześniej przygotowane zrolowane z serem tortille wyjąć z lodówki i zgrillować z wszystkich stron na rozgrzanej patelni.

paluchy z serem Gouda

Pomysł i wykonanie: M. Mądry/Republika Słoneczna,
tekst: K. Bieniecka-Drzymała, zdjęcia: M. Adamczewska

Warszawa
12°C
Zachmurzenie duże
wi_00
pon.
wi_00
21°C
10°C
wt.
wi_00
18°C
11°C
śr.
wi_00
25°C
11°C
czw.
wi_00
25°C
13°C
pt.
wi_00
22°C
11°C
13. kwiecień 2025 17:23