Paluchy z serem Gouda
Składniki:
- 4 placki tortilli,
- ser Gouda w plastrach MSM Mońki (12 plastrów),
- 3–4 gałązki świeżego rozmarynu,
- płatki chilli do smaku,
- 2 czerwone papryki,
- 1 żółta papryka,
- 3 kawałki papryki konserwowej,
- 1 pomidor,
- 4 ząbki czosnku,
- 2 łyżki pikantnego keczupu,
- 3 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka cukru, sól.
Wykonanie: Blat stołu spryskać wodą i ułożyć na nim placki tortilli. Na każdy placek położyć po trzy plasterki sera Gouda w plastrach MSM Mońki, posypać posiekanym rozmarynem i delikatnie oprószyć płatkami chilli. Tak przygotowane ciasto zrolować i pociąć na mniejsze kawałki. Następnie ułożyć na talerzu, całość owinąć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na 20 minut, żeby zmiękły.
Z pomidora zdjąć skórkę, przełożyć do wyższego pojemnika, dodać pieczony czosnek, obrane papryki, wszystkie pozostałe składniki i zmiksować. Wcześniej przygotowane zrolowane z serem tortille wyjąć z lodówki i zgrillować z wszystkich stron na rozgrzanej patelni.
Pomysł i wykonanie: M. Mądry/Republika Słoneczna,
tekst: K. Bieniecka-Drzymała, zdjęcia: M. Adamczewska