StoryEditorPrzepisy

Jak przygotować pesto z botwinki i orzeszków piniowych?

19.06.2019., 16:06h
Nie masz czasu na wielogodzinne przesiadywanie w kuchni i szukasz pomysłu na szybki i lekki obiad albo przystawkę? Pesto z liści botwiny i orzeszków piniowych to fantastyczny dodatek do makaronów czy chrupiącego pieczywa, którego przygotowanie nie zajmie Ci więcej niż kilka chwil. Jak je przygotować?

Pesto z liści botwiny i orzeszków piniowych

Składniki:
  • Około 40 młodych listków botwiny,
  • 4 łyżki orzechów piniowych,
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 3 łyżki drobno startego żółtego sera.

Wykonanie: Liście dokładnie umyć, osuszyć, umieścić w naczyniu blendującym.

Dodać orzeszki piniowe, drobno pokrojony czosnek, sól, pieprz, oliwę, ser. Wszystkie składniki dokładnie zblendować.

Podawać do kanapek lub z makaronem.

Warszawa
1°C
Bezchmurnie
wi_00
niedz.
wi_00
15°C
2°C
pon.
wi_00
19°C
5°C
wt.
wi_00
22°C
8°C
śr.
wi_00
21°C
8°C
czw.
wi_00
20°C
7°C
26. kwiecień 2025 17:20