Składniki potrzebne do przygotowania pizzy z cukinią, szynką parmeńską i rukolą
Składniki na ciasto:
- ½ szklanki mleka,
- ½ opakowania drożdży (50 g),
- 3 łyżki oleju,
- ½ łyżeczki soli,
- 2 szklanki mąki.
Składniki na farsz:
- 100 g żółtego sera,
- kilka plastrów szynki parmeńskiej,
- świeże liście rukoli,
- 2 małe cukinie,
- oliwa z oliwek,
- 3 ząbki czosnku,
- sól, pieprz,
- oregano,
- 4 łyżki passaty pomidorowej lub sosu pomidorowego.
Jak przygotować danie?
Drożdże rozetrzeć, dodać mleko i resztę składników. Zagnieść ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.
Cukinię poszatkować, posypać solą, pieprzem, polać oliwą i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Odstawić na 10 minut.
Cukinię poszatkować, posypać solą, pieprzem, polać oliwą i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Odstawić na 10 minut.
Przed nałożeniem na ciasto odlać powstały sok. Ser zetrzeć na tarce. Ciasto wyłożyć, rozwałkować na kształt koła. Posmarować passatą, ułożyć połowę sera i cukinię, posypać resztą sera.
Piec 25–30 minut w temperaturze 180°C. Po wyjęciu ułożyć szynkę oraz rukolę. Podawać z oliwą czosnkową.
Pomysł i wykonanie: G.B., zdjęcia: H.D.