Przepis na idealny grzaniec
Składniki:
- 100 g cukru, sok z 2 cytryn,
- 200 ml wody,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 15 goździków,
- 750 ml półwytrawnego lub półsłodkiego wina,
- 2 pomarańcze,
- 3 cytryny.
Wykonanie: Zagotować wodę z cukrem, goździkami i cynamonem. Gotować 5 minut. Dodać wino i gotować kolejne 5 minut. Dodać pokrojone w plasterki cytryny i pomarańcze oraz sok z cytryny. Podawać gorące.
Przepis na rozgrzewający napój z granatem
Składniki:
- 1 owoc granatu,
- 1 cytryna,
- kostki lodu,
- kawałek świeżego imbiru,
- 1/2 l czerwonego wina.
Wykonanie: Granat obrać i wyjąć pestki. Z cytryny wycisnąć sok. Imbir pokroić na małe plasterki. Do naczynia przełożyć ziarna granatu, plasterki imbiru, sok z cytryny, kostki lodu i zalać winem. Podawać od razu po przygotowaniu.
Przepis na karnawałowy poncz owocowy
Składniki:
- 1 l szampana,
- 1 szklanka wódki,
- 1 ananas,
- 3 kiwi,
- 2 pomarańcze,
- 1 zielony grejpfrut,
- 2 cytryny,
- 2 limonki,
- borówki amerykańskiej,
- gałązki rozmarynu.
Wykonanie: Ananasa obrać i pokroić w kostkę. Z jednej limonki, pomarańczy i cytryny wycisnąć sok. Obrane kiwi pokroić w plasterki. Pomarańczę, limonkę, cytrynę, grejpfrut wraz ze skórką pokroić w plasterki. W naczyniu wymieszać wódkę z szampanem oraz sokiem z owoców i zalać nimi owoce. Dodać borówki i gałązki rozmarynu. Najlepiej schłodzić przed podaniem.
Opracowanie: Kamila Dłużewicz na podstawie artykułu, który ukazał się w Tygodniku Poradniku Rolniczym 07/2022 na str. 71. Jeśli chcesz czytać więcej podobnych artykułów, już dziś wykup dostęp do wszystkich treści na TPR: Zamów prenumeratę.