Gazpacho z truskawkami i arbuzem
Składniki:
- 1 łyżka nasion kminku,
- 500 g truskawek,
- 1 szklanka pokrojonego w kostkę arbuza,
- 2 pokrojone w kostkę pomidory,
- 2 pokrojone w kostkę czerwone cebule,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 ½ łyżki tabasco,
- 1 łyżka octu,
- 1 łyżka soli,
- kilka listków bazylii.
Wykonanie: Patelnię postawić na ogniu, wsypać nasiona kminku i podprażać ok. 3 minut. Zdjąć z ognia i utrzeć w moździerzu. Truskawki i arbuza, przyprawy, pomidory, pokrojoną w kostkę cebulę, tabasco, ocet i sól utrzeć blenderem. Włożyć do lodówki na 2 godziny. Udekorować kawałkami truskawek i arbuza, polać oliwą z oliwek i ozdobić listkami bazylii.
Sajgonki z truskawkami
Składniki na sos:
- ½ szklanki masła orzechowego,
- ¼ kubka octu ryżowego,
- ½ łyżeczki imbiru,
- ¼ szklanki wody,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- ½ łyżeczki chili.
Składniki na sajgonki:
- 1 szklanka ugotowanego makaronu ryżowego,
- 2 starte marchewki,
- pęczek posiekanej kolendry,
- 8 truskawek posiekanych w kostkę,
- 1 szklanka arbuza pokrojonego w kostkę,
- opakowanie papieru ryżowego do sajgonek.
Wykonanie: Składniki na sos utrzeć blenderem i umieścić w lodówce. Marchewkę, posiekaną kolendrę, ugotowany makaron, posiekane truskawki i arbuza wymieszać i dodać połowę dipu. Papier ryżowy moczyć w wodzie ok. 30 sekund, obrócić go na drugą stronę i odczekać 30 sekund. Przełożyć na suchy talerz. Nałożyć przygotowany farsz i zwinąć sajgonki. Podawać z pozostałym dipem.
Sałatka z kurczakiem i truskawkami
Składniki na sos:
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek,
- 2 łyżki octu balsamicznego,
- 4 ząbki upieczonego czosnku (wraz z filetem z kurczaka),
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu.
Składniki na sałatkę:
- 1 czerwona cebula,
- 1 pierś z kurczaka,
- 200 g truskawek,
- 1 koper włoski,
- szklanka orzechów włoskich,
- sól, pieprz, papryka,
- curry, oliwa, 1 awokado.
Wykonanie: Pierś natrzeć przyprawami (sól, pieprz, papryka, curry) i oliwą. Przełożyć do worka do pieczenia, włożyć 5 ząbków czosnku i zamknąć. Piec 30 minut w temp. 1800C.
Składniki na sos wymieszać, dodać 4 upieczone ząbki czosnku. Pierś pokroić w plastry. Cebulę posiekać w kostkę. Truskawki pokroić na 4 części. Awokado pokroić na plasterki. Koper pokroić w cieniutkie paski. Orzechy posiekać i podprażyć na suchej patelni.
Na talerzu ułożyć pokrojony koper włoski, pierś, truskawki, awokado. Polać sosem i ułożyć orzechy.
Artykuł ukazał się w Tygodniku Poradniku Rolniczym 25/2022 na str. 62. Jeśli chcesz czytać więcej podobnych artykułów, już dziś wykup dostęp do wszystkich treści na TPR: Zamów prenumeratę.