Co skrywa w sobie ocet jabłkowy?
Już nasi przodkowie stosowali ten specyfik na wiele dolegliwości, traktując go jako eliksir zdrowia. Miał zastosowanie nie tylko jako lek na przeziębienie, kłopoty z układem trawienia, lecz także jako środek antybakteryjny i przeciwzapalny. Był używany również do okładów przy trudno gojących się ranach.
Ocet jabłkowy jest bardzo bogaty w składniki, takie jak: fosfor, żelazo, fluor, potas, wapń, miedź, sód, siarka, krzem, beta-karoten, witaminy A1, B1, B2, B6, C, E oraz P.
Poza swoimi właściwościami leczniczymi ma również jeszcze jedną niebagatelną zaletę – skutecznie pomaga w zachowaniu szczupłej sylwetki. Zmniejsza chęć spożywania produktów wysokokalorycznych, zwiększając apetyt na produkty pełnowartościowe. A dodatek kilku kropli octu do produktów ciężkostrawnych, tłustych ułatwi naszemu organizmowi łatwiejsze i szybsze spalenie tłuszczu i węglowodanów.
Fot. Małgorzata Warzykowska
Fot. Małgorzata Warzykowska
- Ocet jabłkowy to nie tylko dodatek smakowy, ale i naturalny lek na przeziębienie
Jak sporządzić ocet jabłkowy?
Kilogram obierek bądź pokrojonych jabłek pozbawionych gniazd nasiennych dokładnie myjemy. Wsypujemy do dużego słoja i zalewamy 1 litrem ciepłej, przegotowanej i osłodzonej 4 łyżeczkami cukru lub miodu wody. Słój nakrywamy gęstą gazą bądź ściereczką, szczelnie obwiązujemy i pozostawiamy w ciepłym miejscu na 4 tygodnie, od czasu do czasu mieszając drewnianą łyżką. Gdy przestanie się pienić, co będzie oznaczało, że skończyła się fermentacja, przelewamy do butelek i odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce.
Ocet się nie psuje, bo sam w sobie jest konserwantem. Osad, który się zgromadzi na dnie naczynia, jest naturalny i nie stanowi zagrożenia. Musimy jednak uważać, by na powierzchni nastawionego octu nie tworzyła się pleśń, która dyskwalifikuje ocet i trzeba go wylać.
Małgorzata Warzykowska
Małgorzata Warzykowska
(Fot. Unsplash)