Tarta jabłkowa z tymiankiem
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 3/4 kostki masła
- 1/2 szklanki cukru
- 3 żółtka
- 3 łyżki śmietany
Składniki na nadzienie:
- 5 jabłek
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki miodu
- świeży tymianek
- cynamon
Wykonanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto i umieścić je na 30 minut w lodówce. Następnie rozłożyć na okrągłej formie do tarty wysmarowanej tłuszczem. Jabłka obrać i przekroić na pół, a połówki pokroić na cienkie plasterki. Ułożyć je jedno na drugim na cieście. Masło rozpuścić z miodem, polać jabłka, posypać cynamonem. Piec tartę 30 minut, a upieczoną posypać świeżym tymiankiem i zapiekać jeszcze 10 minut.
Życzymy Smacznego