StoryEditorPrzepisy

Jesienny obiad – przepis na strudel z jabłkami i żurawiną

22.09.2020., 15:09h
Dziś przedstawiamy przepis z cyklu "jesienny obiad" na strudel z jabłkami i żurawiną.

Strudel z jabłkami i żurawiną

Składniki na ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 80 g cukru
  • szczypta soli
  • kostka masła
  • skórka starta z cytryny
Składniki na nadzienie:
  • 5 jabłek
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki rumu
  • 70 g suszonej żurawiny
 
Wykonanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto. Schładzać około 30 minut. Żurawinę zalać wrzątkiem na 10 minut i odcedzić. Jabłka obrać i pokroić w plasterki, dodać cukier, żurawinę i rum. Wymieszać. Piekarnik nagrzać do 180°C. Ciasto rozwałkować na kształt prostokąta (najlepiej już na papierze do pieczenia), wyłożyć jabłka i delikatnie zwinąć, zlepiając oba końce. Piec 35–40 minut na złoty kolor. Podawać z lodami lub bitą śmietaną.

.


Życzymy Smacznego
Warszawa
6°C
Zachmurzenie duże
wi_00
pt.
wi_00
7°C
5°C
sob.
wi_00
15°C
3°C
niedz.
wi_00
22°C
10°C
pon.
wi_00
21°C
11°C
wt.
wi_00
19°C
12°C
08. kwiecień 2025 07:32