StoryEditorWiadomości rolnicze

Kaczka faszerowana jabłkami

15.09.2014., 12:09h
Składniki: 1 kaczka o wadze ok. 2 kg, 4–5 jabłek, 4 łyżki smalcu, olej.

Wykonanie: Kaczkę nacieramy solą, pieprzem i olejem. Jabłka obieramy i kroimy na ćwiartki. Kaczkę faszerujemy jabłkami i spinamy wykałaczkami. Formę do pieczenia smarujemy smalcem i wkładamy kaczkę napełnioną jabłkami. Po wierzchu delikatnie polewamy olejem i pod przykryciem zapiekamy ok. 30 min. Delikatnie otwieramy formę i polewamy kaczkę sosem z formy. Zapiekamy pod przykryciem kolejne 20 min, zdejmujemy przykrycie, polewamy sosem i zapiekamy 30 min (bez przykrycia), aż skórka się zrumieni. Podajemy z pieczonymi ziemniakami.

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
20. listopad 2024 14:48