StoryEditorWiadomości rolnicze

Kaczka faszerowana jabłkami

15.09.2014., 12:09h
Składniki: 1 kaczka o wadze ok. 2 kg, 4–5 jabłek, 4 łyżki smalcu, olej.

Wykonanie: Kaczkę nacieramy solą, pieprzem i olejem. Jabłka obieramy i kroimy na ćwiartki. Kaczkę faszerujemy jabłkami i spinamy wykałaczkami. Formę do pieczenia smarujemy smalcem i wkładamy kaczkę napełnioną jabłkami. Po wierzchu delikatnie polewamy olejem i pod przykryciem zapiekamy ok. 30 min. Delikatnie otwieramy formę i polewamy kaczkę sosem z formy. Zapiekamy pod przykryciem kolejne 20 min, zdejmujemy przykrycie, polewamy sosem i zapiekamy 30 min (bez przykrycia), aż skórka się zrumieni. Podajemy z pieczonymi ziemniakami.

Warszawa
7°C
Zachmurzenie duże
wi_00
śr.
wi_00
17°C
5°C
czw.
wi_00
12°C
1°C
pt.
wi_00
16°C
5°C
sob.
wi_00
16°C
7°C
niedz.
wi_00
12°C
6°C
26. marzec 2025 00:51