Wykonanie: Kalarepę obieramy i kroimy w kostkę. Gotujemy do miękkości w wodzie z dodatkiem soli, cukru, masła i przyprawy jarzynowej. Osączamy na sicie, a wywar z kalarepy odstawiamy. Mięso kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju razem z przyprawą do kurczaka. Przygotowujemy sos. Na rozgrzanym maśle podsmażamy mąkę. Dodajemy wywar z kalarepy (ok. 1 szkl.) i mieszamy, aby wywar zgęstniał. Gdy sos zgęstnieje, dodajemy kalarepę, mięso, koperek, przecier pomidorowy i trzymamy na ogniu ok. 5 min. Wyłączamy palnik, dodajemy mleko wymieszane ze śmietaną i zostawiamy pod przykryciem na 5 min.
Składniki: 2 filety z kurczaka, 4 młode kalarepy, sól, cukier, łyżeczka masła, 1/2 łyżeczki przyprawy jarzynowej, olej, przyprawa do kurczaka, składniki na sos: 2 łyżki masła, 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego, 2 łyżki mąki, posiekany koperek, 6 łyżek mleka, 1 szkl. śmietany kremówki.