Wykonanie: Kaszę gryczaną ugotować w 2 szklankach osolonej wody z dodatkiem tłuszczu (dzięki temu kasza będzie sypka). Gdy cała woda się wchłonie, kasza powinna być miękka. Podczas gotowania trzeba ją często mieszać. Na rozgrzanym tłuszczu usmażyć pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy cebula zmięknie, dodać pokrojoną w kostkę cukinię. Dodać ugotowaną kaszę, przyprawić i wymieszać.
Składniki: 1 szkl. kaszy gryczanej, 1 cukinia, 1 cebula, sól, pieprz, 2 ząbki czosnku, tłuszcz do smażenia (masło klarowane, olej).
Wykonanie: Kaszę gryczaną ugotować w 2 szklankach osolonej wody z dodatkiem tłuszczu (dzięki temu kasza będzie sypka). Gdy cała woda się wchłonie, kasza powinna być miękka. Podczas gotowania trzeba ją często mieszać. Na rozgrzanym tłuszczu usmażyć pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy cebula zmięknie, dodać pokrojoną w kostkę cukinię. Dodać ugotowaną kaszę, przyprawić i wymieszać.