StoryEditorKGW

KGW z Zakręcie słynie ze zdrowej, tradycyjnej oryginalnej kuchni

31.08.2019., 13:08h
– Cudze chwalicie, swego nie znacie – mówią gospodynie z Zakrętu. Sięgają po nieco zapomniane już lokalne tradycje kulinarne bazujące na zdrowych, naturalnych produktach. Ponadto wspierają działania na rzecz rozwoju przedsiębiorczości kobiet oraz poprawy warunków ich życia.

W Zakręt wchodzą ostro i z sukcesem

Koło Gospodyń Wiejskich w Zakręcie powstało w 2018 roku. Jego przewodnicząca, Daniela Kuśmierczuk, przyznaje, że o zrzeszeniu kobiet myślała już od dawna. Pomysł podchwyciła sąsiadka, Katarzyna Ossowska, która włączyła się w tworzenie KGW.

Naszą misją jest przede wszystkim integracja między pokoleniami oraz wspieranie środowiska wiejskiego w obszarach  społeczno-wychowawczym oraz oświatowo-kulturalnym. Ogromną wagę przywiązujemy też do reprezentowania interesów kobiet wiejskich przed organami administracji publicznej – wylicza przewodnicząca. – Co więcej? W czasach, kiedy zanikają więzi międzyludzkie, zachęcamy do budowania relacji, które łączyły starsze pokolenia.

Duet na Zakręcie

O historii i lokalnych tradycjach Zakrętu przewodnicząca wie naprawdę wiele – jej przodkowie osiedlili się w okolicy już w 1863 roku.

Daniela jest lokalną działaczką społeczną, a jej rodzina mieszka tu od kilku pokoleń – opowiada członkini KGW, Katarzyna Ossowska. – Dlatego też jedną z pierwszych inicjatyw koła był „Wieczór wspomnień”, poświęcony historii wsi i jej okolicom – od początku istni...
Pozostało 81% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
22. listopad 2024 03:04