Bitwa regionów 2025: jakie nagrody czekają na KGW?Koło Gospodyń Wiejskich Feniks Noskowo-Radomice-Strzyżewo/Facebook
StoryEditorKGW

Bitwa regionów 2025: jakie nagrody czekają na KGW?

14.04.2025., 07:30h

Ruszyły zapisy do kolejnej edycji „Bitwy Regionów”. Koła Gospodyń Wiejskich z całej Polski ponownie będą miały okazję zaprezentować swoje umiejętności kulinarne. Jak zgłosić się do konkursu? Jakie nagrody można zdobyć?

Bitwa Regionów 2025 – jak się zgłosić? Kto może wziąć udział?

Zgłoszenie do konkursu „Bitwa Regionów 2025” jest bardzo łatwe. Wystarczy wejść na oficjalną stronę internetową wydarzenia www.bitwaregionow.pl, a następnie w zakładce „Menu” oznaczonej trzema poziomymi kreskami, wybrać „FORMULARZ”, w którym należy opisać potrawę regionalną i podać dane uczestnika. Potem wystarczy kliknąć „Wyślij wiadomość” i gotowe.

Formularze zgłoszeniowe do rozpatrzenia przez komisję należy przesłać do 25 kwietnia 2025 r.

Co ważne, w konkursie „Bitwa Regionów” mogą wziąć udział nie tylko Koła Gospodyń Wiejskich, ale również stowarzyszenia działające na rzecz rozpowszechniania lokalnych tradycji kulinarnych, wspierające rozwój lokalnych wspólnot i upowszechniające kulturę ludową.

Zobacz też: Nawet 10 tys. zł dotacji. KGW mogą składać wnioski

Bitwa Regionów 2025 – kiedy I, II i III etap?

Konkurs „Bitwa Regionów 2025”, jak co roku zostanie rozstrzygnięty na III etapach.

Etapy I i II od 26 kwietnia do 31 sierpnia 2025 r.

  • Etap I (regionalny) – po przeprowadzeniu wnikliwej analizy nadesłanych zgłoszeń, komisja konkursowa tworzy ranking najlepiej ocenianych prac kulinarnych. Na tej podstawie wybierani są uczestnicy etapu regionalnego. W tym roku planowanych jest aż 120 wydarzeń, z czego w każdym będzie mogło uczestniczyć maksymalnie 20 drużyn. Koła, które najlepiej zaprezentują się na etapie regionalnym, zostaną zakwalifikowane do etapu wojewódzkiego.
  • Etap II (wojewódzki) – biorą w nim udział zespoły, które zaprezentowały się najlepiej na etapie regionalnym. Jury wyłania po jednej drużynie z każdego województwa, by te mogły zaprezentować się w wielkim finale.

Etap III od 6 do 7 września 2025 r.

  • Etap III (krajowy) – to ogólnopolski finał, w którym uczestniczy 16 najlepszych drużyn z całej Polski, po jednej z każdego z województw. Wydarzenie zostanie zorganizowane na stadionie PGE Narodowym w Warszawie podczas Festiwalu Polskiej Żywności #Kupuj Świadomie.

Bitwa Regionów 2025 – ryczałt dla uczestników

Uczestnicy tegorocznej edycji „Bitwy Regionów” otrzymają ryczałt na pokrycie kosztów, które poniosą podczas udziału w konkursie. Będą to następujące kwoty:

  • w wydarzeniach regionalnych (I etapie) 200 zł brutto,
  • w półfinałach (II etap) 300 zł brutto,
  • w finale (III etap) 1000 zł brutto.

Jakie są nagrody za udział w Bitwie Regionów 2025?

Jak informują organizatorzy konkursu, za udział w poszczególnych etapach tegorocznej edycji „Botwy Regionów” przewidziano nagrody pieniężne w wysokości:

Etap I:

  • I miejsce – 2000 zł brutto,
  • II miejsce – 1500 zł brutto,
  • III miejsce – 1000 zł brutto.

Etap II:

  • I miejsce – 5000 zł brutto,
  • II miejsce – 3500 zł brutto,
  • III miejsce – 2000 zł brutto.

Etap III:

  • I miejsce – 25 000 zł brutto oraz nagroda dodatkowa w formie wyjazdu dla 5 przedstawicieli laureata na zagraniczne targi rolno-spożywcze odbywające się na terenie Unii Europejskiej, na których swoje stoisko będzie miał KOWR,
  • II miejsce – 15 000 zł brutto,
  • III miejsce – 10 000 zł brutto.

Kto organizuje Bitwę Regionów? Jaki jest cel konkursu?

Organizatorem „Bitwy Regionów” jest Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, natomiast patronat medialny nad wydarzeniem sprawuje Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Celem konkursu jest popularyzowanie potraw regionalnych i podkreślanie różnorodności polskiej kuchni. Współcześnie KGW i stowarzyszenia działające na rzecz propagowania tradycji ludowych odgrywają kluczową rolę w tej dziedzinie.

Kto wygrał Bitwę Regionów 2024?

W ubiegłorocznej IX edycji „Bitwy Regionów” zwyciężyło KGW Noskowo-Radomice-Strzyżewo „Feniks” z woj. wielkopolskiego, które przygotowało gęsinę z sosem z wina porzeczkowego i czerwoną kapustą.

Na drugiej pozycji uplasowało się KGW Jaktorów „Jaktorowskie Turzyce” z woj. mazowieckiego z potrawą rosół z bażanta z pierożkami faszerowanymi bażantem i jeleniem.

Na najniższym stopniu podium znalazło się KGW w Durągu z woj. warmińsko-mazurskiego, które przygotowało dziką golonkę na gofrze ziemniaczanym w towarzystwie chrzanowej, bitej śmietany.

Oprac. Justyna Czupryniak-Paluszkiewicz

Źródło: MRiRW, KOWR, ARiMR

Warszawa
5°C
Bezchmurnie
wi_00
sob.
wi_00
14°C
1°C
niedz.
wi_00
15°C
2°C
pon.
wi_00
19°C
5°C
wt.
wi_00
22°C
8°C
śr.
wi_00
21°C
8°C
25. kwiecień 2025 19:54