Składniki na masło szałwiowe: 3 łyżki masła klarowanego, kilka listków świeżej szałwii.
Wykonanie: Przygotowane ziemniaki i dynię na kluski zmielić w maszynce. Dodać jajka, sól, oraz obie mąki. Zagnieść ciasto. Jeśli jest za luźne, dodać więcej mąki. Z ciasta zrobić wałeczki i ciąć lekko w poprzek. Kluski ugotować w osolonej wodzie. Masło rozpuścić, ułożyć listki szałwii i podsmażyć je. Kluski podawać polane tym masłem.
Wykonanie: Przygotowane ziemniaki i dynię na kluski zmielić w maszynce. Dodać jajka, sól, oraz obie mąki. Zagnieść ciasto. Jeśli jest za luźne, dodać więcej mąki. Z ciasta zrobić wałeczki i ciąć lekko w poprzek. Kluski ugotować w osolonej wodzie. Masło rozpuścić, ułożyć listki szałwii i podsmażyć je. Kluski podawać polane tym masłem.