StoryEditorWiadomości rolnicze

Kluski dyniowe z masłem szałwiowym

06.10.2017., 15:10h
Składniki: 300 g ugotowanych ziemniaków, 300 g upieczonej dyni, 3 jajka, 1 płaska łyżka soli, 4 łyżki mąki ziemniaczanej, 2,5 szkl. mąki.
Składniki na masło szałwiowe: 3 łyżki masła klarowanego, kilka listków świeżej szałwii.


Wykonanie: Przygotowane ziemniaki i dynię na kluski zmielić w maszynce. Dodać jajka, sól, oraz obie mąki. Zagnieść ciasto. Jeśli jest za luźne, dodać więcej mąki. Z ciasta zrobić wałeczki i ciąć lekko w poprzek. Kluski ugotować w osolonej wodzie. Masło rozpuścić, ułożyć listki szałwii i podsmażyć je. Kluski podawać polane tym masłem.
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
19. listopad 2024 20:04