Dawne receptury i nowoczesne wariacje na temat
Przez kilka ostatnich tygodni zbieraliśmy nadchodzące od was dziesiątkami przepisy z wykorzystaniem dowolnego produktu mlecznego. W konkursie „Mleczne cuda” zorganizowanym pod patronatem Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich zachęcaliśmy was do szukania receptur w babcinych zeszytach z przepisami i rodzinnej pamięci, która potrafi przechowywać kulinarną wiedzę przez pokolenia. Podpowiadaliśmy, żeby szukać inspiracji w kuchniach innych narodów i eksperymentować ze starymi, znanymi wszystkim przepisami.
Wśród uczestników konkursu zdecydowanie przeważały kobiety, ale znalazł się też jeden przepis męskiego autorstwa, co nas bardzo cieszy. Pojawiły się zarówno receptury na znane serniki i ich wariacje, na kluski i pierogi, ale też bardziej oryginalne potrawy. Czerpaliście z dorobku kulinarnego obcych kultur, zwłaszcza francuskiej. W przepisach pojawiły się więc takie nazwy, jak crème brûlée, czyli krem z warstwą skarmelizowanego cukru, będący charakterystycznym francuskim deserem. Bardzo ucieszył nas przepis na francuskie ciastka – zaczerpnięty, jak napisała autorka, ze strony francuskiej cukierni. Już niedługo podzielimy się nim z wami. Ciekawym zaskoczeniem była też kombinacja tego, co bardzo polskie i bardzo włoskie, czyli pizza twarogowa.
Ale ucieszyły nas także niezwykle interesujące przepisy na potrawy z rodzimymi, znanymi już naszym odległym przodkom, składnikami, jak choćby pieczony pieróg z nadzieniem z twarogu i kaszy jaglanej czy już zupełnie zaskakujący miód z serwatki. Serwatka – bardzo zdrowy i bogaty w składniki odżywcze, a trochę zapomniany w naszych kuchniach surowiec – jest niezwykle rzadkim składnikiem w przepisach książkowych czy internetowych. Tym bardziej cieszy nas jego obecność w konkursie.
Wydaje się, że w naszej rodzimej kuchni sery pleśniowe wciąż czekają na swój czas. Nie są powszechnie stosowanym składnikiem. Jednak znalazły się w jednym z konkursowych przepisów! W serowym sercu Justyny Kaźmierskiej mogą być aż dwa ich gatunki i to w dodatku w sąsiedztwie fety. A co powiecie na łączenie nabiału z dynią? Dynia to bohaterka ostatnich lat i godnym nagrody jest eksperymentowanie z łączeniem jej z twarogami, jak w serniku dyniowym, czy też mlekiem i kremówką, jak w lodach dyniowych z miętą i pomarańczą.
Użycie mleka i jego przetworów w tradycyjnych regionalnych przepisach to osobna kategoria. W naszym konkursie pojawił się i taki – w postaci tradycyjnego marcinka – tortu, który od pokoleń robiony jest na Podlasiu.
Wasze niezwykłe przepisy pojawią się na łamach Tygodnika!
W tym numerze informujemy o nagrodzonych i wyróżnionych w konkursie autorkach i autorach przepisów. Nie zostawimy was, oczywiście, bez inspirujących receptur. W kolejnym dodatku Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich w „Tygodniku” będziemy bliżej przyglądać się przepisom i ich autorkom i autorom. W sąsiedztwie znajdziecie strony z przepisami, na których pojawiać się będą nagrodzone receptury i zdjęcia potraw. Zwycięzcom gratulujemy i życzymy udanych kulinarnych poszukiwań z pomocą robotów kuchennych!
- Serowe serce, którym regularnie swoich gości raczy Joanna Kaźmierska z KGW Stare Grądy
Przepisy wyróżnione w konkursie „Mleczne cuda”
- 1. Kruche ciasto z masą z sera mascarpone – Zofia Adamczyk, KGW Radłówek
- 2. Panna cotta z sosem malinowym – Marta Dyląg, Stowarzyszenie KGW z Wilkowa
- 3. Zupa śledziowa – Grażyna Kaźmierska, KGW Stare Grądy
- 4. Deser z nasionami chia – Justyna Nawrocka, KGW „Nowoczesne Panie” w Modliszewie
- 5. Sernik jogurtowe cudo – Agnieszka Kośmider, KGW „Swojskie Klimaty” z Cegielni
- 6. Milky way – Danuta Pszonka, KGW Kurkocin
- 7. Galaretka z kwaśnego mleka – Barbara Bąchor, KGW Kaliś
- 8. Deser z żółtym serem – Beata Szczepańska, KGW Iwaniska
- 9. Sernik pistacjowy – Milena Grądek, KGW Górka Kościejowska
- 10. Sernik chałwowy – Emilia Ewert-Wójcik, KGW Drogosze
- 11. Parowce z sosem truskawkowym – Andrzej Wojtkowski, KGW Basiewianki
- 12. Sernik crème brûlée – Katarzyna Olędzka, KGW Kukawki
- 13. Szachownica szpinakowa – Katarzyna Grabowska, KGW w Derczewie
- 14. Pierogi z serem i kaszą – Anna Waszak, KGW Lubcz
- 15. Cynamonowe racuchy – Sylwia Zdyb, KGW Wielka Wieś
- 16. Sernik leśny – Agnieszka Kaczyńska. KGW Krajewianki
- 17. Góra lodowa – Jadwiga Zielińska, KGW Kurkocin
- 18. Sernik marmurkowy – Milena Kortus, KGW Bucz Nowy
- 19. Pierogi serowo-cebulowe – Aleksandra Zalewska, KGW Kobiety Pokoleń
- 20. Naleśniki z serem – Julia Możdżeń, KGW Wojciechów
Przepisy nagrodzone w konkursie „Mleczne cuda”
- 1. Dorsz z brukselką zapiekany w mleku – Anna Niksa, Stowarzyszenie KGW w Szuci
- 2. Pizza twarogowa – Jadwiga Burska, KGW Zagórzyce
- 3. Serowe serce – Justyna Kaźmierska, KGW Stare Grądy
- 4. Canelés de Bordeaux – Joanna Karbowniczak, KGW Olszownica
- 5. Tort marcinek – Izabela Zapisek, KGW Olendy
- 6. Miód z serwatki – Karolina Lewandowska, KGW Biskupice
- 7. Sernik dyniowy – Janina Janaczyk-Nowak, KGW Jarotki
- 8. Pieróg jaglany brzózański – Zofia Woś, KGW Brzozaki
- 9. Lody dyniowe z miętą i pomarańczą – Katarzyna Kornet, KGW Boróweczki, Srebrny Borek
- 10. Mus z białej i ciemnej czekolady – Anna Zalewska, KGW Zielona Góra
Karolina Kasperek
Zdjęcie: Unsplash
Zdjęcie: Unsplash