StoryEditorPrzepisy

Kopytka z bobem z masełkiem szałwiowym

29.06.2018., 19:06h
Składniki: 250 g bobu po ugotowaniu i obraniu ze skórek, 2 ugotowane ziemniaki, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 jajko, 150 g mąki + do podsypywania, sól, 2 łyżki masła klarowanego, 10 liści szałwii.
Wykonanie: Ziemniaki razem z bobem przecisnąć przez praskę, dodać jajko oraz obie mąki i 1/2 łyżeczki soli.


Zagnieść ciasto i zrobić cienkie wałeczki. Kroić lekko w poprzek.

Gotowe kopytka wrzucać na osolony wrzątek i gotować ok. 10 minut od zagotowania.

Masło rozpuścić, umieścić listki szałwii i podsmażamy. Gorące kopytka polać masłem szałwiowym.



Zdjęcia i przepis wykonała Katarzyna Kosmala
Warszawa
3°C
Bezchmurnie
wi_00
wt.
wi_00
8°C
-2°C
śr.
wi_00
10°C
2°C
czw.
wi_00
8°C
3°C
pt.
wi_00
10°C
6°C
sob.
wi_00
14°C
5°C
08. kwiecień 2025 05:57