Składniki na kopytka: 1 kg ugotowanych ziemniaków, 200 g mąki pszennej, 1 jajko
Wykonanie: Ziemniaki przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Dodajemy mąkę i jajko. Zagniatamy na jednolite ciasto. Jeśli ciasto jest kleiste, możemy dodać więcej mąki. Z ciasta formujemy wałki grubości palca, obtaczając je dobrze w mące. Wałek lekko spłaszczamy i tniemy na ukośne kawałki. Zagotowujemy duży garnek z wodą. Wodę dobrze solimy. Gdy zacznie się gotować, pozwalamy, aby delikatnie się gotowała. Kopytka gotujemy porcjami, około 5 minut od momentu wypłynięcia. Zostawiamy na sicie, aby nadmiar wody ociekł. Fasolę gotujemy w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, dodajemy posiekaną w kostkę cebulę i podsmażamy. Dodajemy paski papryki oraz fasolę szparagową pokrojoną na mniejsze części i podsmażamy. Dodajemy kopytka, sól, pieprz i razem wszystko mieszamy i podsmażamy 4 minuty. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
Składniki: 20 sztuk fasolki zielonej i żółtej, 1 czerwona papryka, masło klarowane, 1 cebula, sól, pieprz, natka pietruszki.