Składniki: 1 bakłażan, 1 jajko, 1/2 szkl. bułki tartej, 4 łyżki sera żółtego startego na tarce, sól, pieprz, olej.
Składniki na sos: 2 zmiażdżone ząbki czosnku, 4 łyżki majonezu, 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego, łyżeczka soku z cytryny, sól, pieprz, cukier.
Wykonanie: Bakłażan pokroić w poprzek w plastry. Posolić i odstawić na 10 minut. Każdy plasterek maczać w jajku, a następnie w bułce wymieszanej z serem. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na rumiano. Składniki na sos wymieszać, doprawić według uznania. Kotlety podawać z sosem czosnkowym.
Wykonanie: Bakłażan pokroić w poprzek w plastry. Posolić i odstawić na 10 minut. Każdy plasterek maczać w jajku, a następnie w bułce wymieszanej z serem. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na rumiano. Składniki na sos wymieszać, doprawić według uznania. Kotlety podawać z sosem czosnkowym.