StoryEditorWiadomości rolnicze

Kotlety z bakłażana

03.11.2017., 15:11h
Gruszka miłosna, psianka, a nawet jajko krzewiaste! Kto by pomyślał, że to wszystko to różne nazwy poczciwego bakłażana, zwanego też zresztą, z francuska, oberżyną. To oprawione w aksamitną skórę, ale cokolwiek mdłe warzywo rozwinie przed wami wachlarz smaków, jeśli odpowiednio je przygotujecie. Pamiętajcie, że bakłażana trzeba lekko „spocić”, by stracił gorycz. A potem hulaj dusza ze smakami!
Składniki: 1 bakłażan, 1 jajko, 1/2 szkl. bułki tartej, 4 łyżki sera żółtego startego na tarce, sól, pieprz, olej.

Składniki na sos: 2 zmiażdżone ząbki czosnku, 4 łyżki majonezu, 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego, łyżeczka soku z cytryny, sól, pieprz, cukier.


Wykonanie: Bakłażan pokroić w poprzek w plastry. Posolić i odstawić na 10 minut. Każdy plasterek maczać w jajku, a następnie w bułce wymieszanej z serem. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na rumiano. Składniki na sos wymieszać, doprawić według uznania. Kotlety podawać z sosem czosnkowym.
Warszawa
16°C
Pochmurno
wi_00
niedz.
wi_00
20°C
11°C
pon.
wi_00
21°C
10°C
wt.
wi_00
18°C
11°C
śr.
wi_00
25°C
11°C
czw.
wi_00
26°C
12°C
13. kwiecień 2025 18:02