StoryEditorPrzepisy

Krem migdałowy - pyszny deser na zimowe popołudnie

08.02.2019., 14:02h
Składniki dla 4 osób: 125 ml mleka, 70 g marcepanu, 1 łyżka cukru, 2 listki żelatyny, 2 łyżeczki likieru migdałowego, 200 ml śmietany, maliny, mięta, syrop owocowy.

Wykonanie:

Żelatynę rozmiękczyć w zimnej wodzie. Mleko zagotować z pokruszonym marcepanem i cukrem. Zdjąć z ognia, dodać żelatynę i mieszając, rozpuścić w ciepłym mleku.

Krem odstawić i od czasu do czasu przemieszać. Gdy masa wystygnie, dodać likier i ubitą na sztywno śmietanę. Odstawić na noc do lodówki.

Schłodzony krem podawać polany owocowym syropem i udekorowany malinami i miętą.




Pomysł i wykonanie: B.K., zdjęcia: W.H.

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
03. listopad 2024 15:50