Wykonanie: Szparagi opłukać, odłamać twarde i grube końcówki (ok. 3 cm), łodyżki obrać, pokroić na dwucentymetrowe kawałki. Twarde końcówki można wykorzystać do ugotowania bulionu jarzynowego – są łykowate i nie nadają się na zmiksowanie w zupie.
W garnku roztopić 2 łyżki masła i zeszklić pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Następnie dodać obrane i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki i, mieszając co chwilę, dusić przez ok. 5 minut. Dodać szparagi oraz 2 łyżki masła i dusić przez kolejne 2 minuty. Doprawić solą, gałką muszkatołową i wymieszać. Wlać gorący bulion i zagotować.
Gotować przez ok. 5 minut. Zmiksować w blenderze z dodatkiem mascarpone. Gorącą zupę podawać z plastrami sera pleśniowego oraz z groszkiem ptysiowym.
Przepis oraz zdjęcia - Katarzyna Kosmala
W garnku roztopić 2 łyżki masła i zeszklić pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Następnie dodać obrane i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki i, mieszając co chwilę, dusić przez ok. 5 minut. Dodać szparagi oraz 2 łyżki masła i dusić przez kolejne 2 minuty. Doprawić solą, gałką muszkatołową i wymieszać. Wlać gorący bulion i zagotować.
Gotować przez ok. 5 minut. Zmiksować w blenderze z dodatkiem mascarpone. Gorącą zupę podawać z plastrami sera pleśniowego oraz z groszkiem ptysiowym.
Przepis oraz zdjęcia - Katarzyna Kosmala