Składniki:
- 1 cukinia średniej wielkości,
- 4 ziemniaki,
- 1 l bulionu,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżka masła klarowanego,
- 1 ser topiony,
- sól,
- pieprz biały.
Do podania: płatki migdałowe, kilka kromek bagietki, masło, zioła prowansalskie, świeży tymianek.
Wykonanie:
- Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i gotować w bulionie.
- Czosnek przecisnąć przez praskę, cebulę posiekać w kostkę i poddusić razem na maśle klarowanym.
- Cukinię obrać, pokroić i dodać do gotującej się zupy.
- Dodać podsmażoną cebulę i całość gotować tak długo, aż ziemniaki i cukinia będą miękkie.
- Dodać ser, doprawić do smaku solą i pieprzem, utrzeć blenderem, krótko gotować.
- Bagietkę pokroić na cienkie kromki, podsmażyć na maśle z dwóch stron, posypać ziołami prowansalskimi.
- Płatki migdałowe podprażyć na suchej patelni. Krem podawać z grzankami, płatkami migdałowymi i świeżym tymiankiem.