StoryEditorWiadomości rolnicze

Kruche ciasto z borówkami

07.10.2017., 17:10h
Składniki: 30 dag margaryny, 2,5 szklanki mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3 żółtka, 3 białka, 3/4 szklanki cukru.
Składniki na masę: 30 dag masła, 1 puszka ugotowanego mleka skondensowanego, 100 g płatków migdałowych, 100 g orzechów włoskich, 300 g borówek amerykańskich.


Wykonanie: Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić je na 3 części. Rozłożyć je na jednakowych blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Ubić pianę z białek. Każdą część posmarować pianą. Piec na złoty kolor 20–30 minut w temp. 180°C. Masło utrzeć z ostudzonym mlekiem skondensowanym. Do masy dodać posiekane orzechy i płatki migdałowe. Masą przełożyć placki, wierzch posmarować masą i ułożyć borówki jedna przy drugiej. Odstawić do przestygnięcia.
Warszawa
4°C
Bezchmurnie
wi_00
sob.
wi_00
16°C
4°C
niedz.
wi_00
15°C
5°C
pon.
wi_00
12°C
6°C
wt.
wi_00
13°C
7°C
śr.
wi_00
16°C
4°C
26. marzec 2025 16:15