Składniki potrzebne na kruche ciasto z budyniem i malinami
Składniki na ciasto kruche:
- 4 żółtka,
- 1 i 1/2 szklanka mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżka śmietany,
- 1/2 kostki masła.
Składniki na masę budyniową:
- budyń waniliowy duży na 0,75 l mleka,
- 3 szklanki mleka,
- 3 łyżki cukru.
Dodatkowo:
- ok. 400 g malin,
- cukier puder do posypania.
Jak przygotować ciasto?
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i schłodzić przez godzinę. Po godzinie rozwałkować ciasto i wyłożyć na standardową formę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia.
Ugotować budyń. Zagotować 2 szklanki mleka z cukrem. W pozostałej szklance rozprowadzić budyń i wlać do gotującego się mleka i zagotować, aż zgęstnieje. Przygotowany budyń wylać na ciasto i ułożyć maliny, jedna przy drugiej. Schłodzić w lodówce a przed podaniem maliny delikatnie oprószyć cukrem pudrem.
Katarzyna Kosmala