StoryEditorPrzepisy

Kruche ciasto z budyniem i malinami – prosty przepis

31.08.2019., 13:08h
Wygląda efektownie i bajecznie smakuje. O czym mowa? O domowym, kruchym cieście, przełożonym delikatnym budyniem i obsypanym soczystymi malinami. Jak je zrobić?

Składniki potrzebne na kruche ciasto z budyniem i malinami

Składniki na ciasto kruche:

  • 4 żółtka,
  • 1 i 1/2 szklanka mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżka śmietany,
  • 1/2 kostki masła.

Składniki na masę budyniową:

  • budyń waniliowy duży na 0,75 l mleka,
  • 3 szklanki mleka,
  • 3 łyżki cukru.

Dodatkowo:

  • ok. 400 g malin,
  • cukier puder do posypania.

Jak przygotować ciasto?

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i schłodzić przez godzinę. Po godzinie rozwałkować ciasto i wyłożyć na standardową formę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia.

Ponakłuwać widelcem. Piec ciasto przez 25–30 minut w temp. 180°C, aż się zrumieni. Ciasto przestudzić.

Ugotować budyń. Zagotować 2 szklanki mleka z cukrem. W pozostałej szklance rozprowadzić budyń i wlać do gotującego się mleka i zagotować, aż zgęstnieje. Przygotowany budyń wylać na ciasto i ułożyć maliny, jedna przy drugiej. Schłodzić w lodówce a przed podaniem maliny delikatnie oprószyć cukrem pudrem.

Katarzyna Kosmala

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
22. listopad 2024 02:03