StoryEditorPrzepisy

Litewskie cepeliny

15.02.2018., 18:02h
Składniki na ciasto: 2,5 kg ziemniaków, 1 kg ugotowanych ziemniaków, sól, 1 łyżka skrobi.
Składniki na farsz: 350 g mięsa mielonego, 1 cebula, sól i pieprz.



Wykonanie: Cepeliny przygotowujemy z dwóch rodzajów ziemniaków: ugotowanych i surowych. 1 kg ziemniaków ugotować, przecisnąć przez praskę. 2,5 kg ziemniaków zetrzeć na tarce na małych oczkach, odlać sok. Na dnie naczynia z sokiem będzie skrobia. Zebrać ją i dodać do masy z ugotowanych ziemniaków. Dosypać jeszcze 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Zagnieść razem ziemniaki ugotowane i starte. Masę zagniatać, aż będzie jednolita. Cebulę posiekać i zeszklić na patelni. Dodać mięso mielone i dusić. Doprawić solą i pieprzem. Z masy ziemniaczanej kształtować kulki wielkości dłoni, a następnie je rozpłaszczyć. Na środku zrobić wgłębienie i nałożyć w nie farsz. Ciasto skleić i uformować w dłoniach podłużny kształt. Cepeliny gotować w dużym garnku z łyżką skrobi (żeby się nie sklejały) około 20 minut.



Przepisy oraz zdjęcia:  Katarzyna Kosmala
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
19. listopad 2024 19:20