StoryEditorWiadomości rolnicze

Łosoś w sosie śliwkowym

21.09.2016., 16:09h
Składniki: 1 filet z łososia; składniki na marynatę: kilka plastrów czosnku, 1 łyżka miodu, 4 liście laurowe, sól, pieprz, 5 łyżek oleju, ziele angielskie (ok. 5 szt.); składniki na sos śliwkowy: 10 śliwek, szczypta chilli, sól, pieprz, 2 łyżki octu jabłkowego.

Wykonanie: Składniki na marynatę mieszamy i nacieramy nią łososia. Odstawiamy do lodówki na 3 godziny. Wyjmujemy, odkładamy listki, ziele, plastry czosnku, po czym owijamy rybę w papier do pieczenia i pieczemy przez 25–30 minut w temp. 170°C. Śliwki myjemy, usuwamy pestki, przekładamy na patelnię i dusimy. Dodajemy przyprawy. Można zostawić większe kawałki lub utrzeć sos blenderem. Upieczonego łososia podajemy z sosem śliwkowym.

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
22. listopad 2024 11:48