Składniki potrzebne na grillowane tosty z pesto i kozim serem
Składniki na tosty:
- chleb tostowy,
- kilka plasterków szynki,
- kilka plasterków koziego sera,
- rukola,
- roszponka,
- masło,
- kiełki słonecznika.
Składniki na pesto bazyliowe:
- listki bazylii (oberwać z jednej doniczki),
- 2 łyżki ziaren słonecznika,
- 70 ml oliwy z oliwek,
- 1 ząbek czosnku,
- sól,
- pieprz,
- 2 łyżki startego żółtego sera.
Jak przygotować tosty?
Składniki na pesto przełożyć do blendera i utrzeć. Kromkę chleba tostowego z jednej strony posmarować masłem, z drugiej pesto. Ułożyć szynkę, ser, roszponkę i rukolę, przykryć drugą kromką. Kromki powinny być posmarowane masłem od zewnętrznej strony, a od środka pesto.
Ułożyć na grillu i obrócić na drugą stronę po około 3 minutach. Grzanki są gotowe, gdy ser zacznie się rozpuszczać.