StoryEditorPrzepisy

Majówkowe grillowanie - przepis na szaszłyki z tofu i warzywami

03.05.2021., 09:05h
Grill bez mięsa? Oczywiście! Zapewniamy, że nasz przepis na szaszłyki z tofu i soczystymi warzywami przypadnie do gustu nie tylko wegetarianom. Jak zrobić wegańskie szaszłyki na grilla?

Składniki potrzebne na szaszłyki z tofu i warzywami

Składniki na szaszłyki:

  • 1 kostka tofu,
  • 1 bakłażan,
  • 1 cukinia,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 czerwona cebula,
  • 8 pieczarek.

Składniki na marynatę:

  • sól, pieprz,
  • zioła prowansalskie,
  • bazylia,
  • papryka,
  • 1/2 szklanki oliwy,
  • 2 ząbki czosnku.

Jak przygotować szaszłyki?

Tofu, bakłażana, cukinię, paprykę, cebulę pokroić w kostkę. Pieczarki pokroić na ćwiartki. Olej wymieszać z przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Przygotowane składniki zalać oliwą wymieszaną z przyprawami i odstawić na 30 minut.

Następnie nakłuwać po kolei składniki na patyki do szaszłyków. Ułożyć na grillu i grillować, aż warzywa będą miękkie i lekko przypieczone.


Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
21. listopad 2024 23:54