StoryEditorPrzepisy

Majówkowe grillowanie - przepis na szaszłyki z tofu i warzywami

03.05.2021., 09:05h
Grill bez mięsa? Oczywiście! Zapewniamy, że nasz przepis na szaszłyki z tofu i soczystymi warzywami przypadnie do gustu nie tylko wegetarianom. Jak zrobić wegańskie szaszłyki na grilla?

Składniki potrzebne na szaszłyki z tofu i warzywami

Składniki na szaszłyki:

  • 1 kostka tofu,
  • 1 bakłażan,
  • 1 cukinia,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 czerwona cebula,
  • 8 pieczarek.

Składniki na marynatę:

  • sól, pieprz,
  • zioła prowansalskie,
  • bazylia,
  • papryka,
  • 1/2 szklanki oliwy,
  • 2 ząbki czosnku.

Jak przygotować szaszłyki?

Tofu, bakłażana, cukinię, paprykę, cebulę pokroić w kostkę. Pieczarki pokroić na ćwiartki. Olej wymieszać z przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Przygotowane składniki zalać oliwą wymieszaną z przyprawami i odstawić na 30 minut.

Następnie nakłuwać po kolei składniki na patyki do szaszłyków. Ułożyć na grillu i grillować, aż warzywa będą miękkie i lekko przypieczone.


Warszawa
5°C
Przeważnie bezchmurnie
wi_00
czw.
wi_00
11°C
3°C
pt.
wi_00
16°C
5°C
sob.
wi_00
16°C
5°C
niedz.
wi_00
13°C
5°C
pon.
wi_00
11°C
5°C
26. marzec 2025 00:00