Skąd się wzięło święto Matki Boskiej Zielnej?
15 sierpnia swoje święto obchodzą katolicy, rolnicy i żołnierze. Uroczystość Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny ma swoje korzenie w pierwszych wiekach chrześcijaństwa. W VI wieku bizantyjski cesarz Maurycjusz ustanowił święto na cześć Matki Boskiej Z kolei Kościół zachodni obchodzi to święto od VII wieku, choć w szczególności dopiero od 70 lat.
Historia o śmierci i wniebowzięciu Maryi ma swoje odbicie w apokryfach, w których przekazywana jest ona w barwny sposób. W jednej z opowieści znajdziemy odpowiedź na pytanie dlaczego święto to nazywane jest Matki Boskiej Zielnej.
Wybierając się do kościoła tego dnia, zabiera się ze sobą gałązki i bukiety, aby je poświęcić. Dawniej wierzono, że poświęcone ziele miało wyjątkowe właściwości. Rośliny miały chronić dom przed piorunami, a jego mieszkańców przed chorobami. Dla panien stanowiły gwarancję szczęśliwego zamążpójścia. Oprócz tego często poświęcone plony dodawano do wszelkich naparów i herbat.
Rolnicy w dniu Matki Boskiej Zielnej dziękują za udane w danym roku plony oraz proszą o urodzaj w kolejnym.
Jak przygotować tradycyjne ziele na święcenie?
W dniu Matki Boskiej Zielnej we wszystkich kościołach święci się płody ziemi, a przede wszystkim dojrzałe zboża i zioła, warzywa i owoce, związane w bukiet. Wiązankę, w zależności od regionu, nazywa się zielem, ograbką, rózgą, kępką albo po prostu bukietem.
Matka Boża jest w tym dniu szczególnie czczona jako patronka ziemi będącej w najbujniejszym rozkwicie, oraz jako opiekunka ziół, kwiatów, owoców i zbóż. W ludowej tradycji europejskiej w zależności do kraju jest znana pod różnymi określeniami: Żytnia, Korzenna czy Kwietna. Dodatkowo w Matki Boskiej Zielnej wybrane parafie organizują wiernym dożynki.
Bukiety, które zanosi się do kościoła z okazji święta Matki Boskiej Zielnej, przygotowuje się według pewnych zasad. Zgodnie z tradycją do wiązanki powinno użyć się 7 bądź 77 różnych ziół, zbóż, kwiatów, ale także plonów rolnych. Do najbardziej popularnych roślin, które kiedyś wplątywano w wiązanki, zalicza się len, makówki, konopie i kłosy zbóż. Istotne było, aby ilość ziół i zbóż była nieparzysta. Dobry wybór to siedem lub dziewięć. Cyfra siedem nie jest tutaj przypadkowa, bowiem w Starym Testamencie była uznawana za symbol doskonałości. Tak przygotowane ziele było symbolem szacunku dla dzieła stworzenia.
15 sierpnia przypada także Święto Wojska Polskiego
W dniu 15 sierpnia wypada także święto państwowe – Święto Wojska Polskiego – na pamiątkę bitwy znanej jako cud nad Wisłą, dzięki której Polacy powstrzymali agresję sowietów w 1920 r.
Oprac. Natalia Marciniak-Musiał
Zdjęcie: Pixabay