Trawienie będzie z pewnością, obok prezentów, jedną z najczęstszych myśli podczas świątecznych dni. Warto zatem przypomnieć sobie, co w tej naszej wiedzy jest mitem, a co prawdą. Może wtedy choć trochę łatwiej poradzimy sobie z tłuszczem i potężną ilością węglowodanów.
Mit pierwszy – wrzody
Mit pierwszy to wrzody i ich związek z dobrze przyprawionym jedzeniem. Naukowcy twierdzą, że taki związek nie istnieje. Nie powoduje ich też stres. Absolutna większość wrzodów wywołana jest przez obecność bakterii Helicobacter pylori albo też przez zażywanie tzw. niesteroidowych leków przeciwzapalnych opartych na substancjach takich, jak naproksen, ibuprofen czy kwas acetylosalicylowy. W przypadku infekcji bakterią, której obecność można potwierdzić wstępnie w teście kupionym w aptece, a najlepiej – w teście z krwi, terapią są odpowiednie, przepisane przez lekarza antybiotyki. Jeżeli wrzody są skutkiem leków, rezygnujemy z nich i zażywamy – też absolutnie po konsultacji z lekarzem – leki zobojętniające kwas żołądkowy. Mitem jest więc, że stres i ostre przyprawy powodują wrzody żołądka, ale to prawda, że mogą pogorszyć ...