StoryEditorwieś

Muzeum w Szreniawie zaprasza na warsztaty dla dzieci i konkus śledzikowy dla restauratorów

04.03.2022., 11:03h
W tych trudnych czasach, warto znaleźć odskocznię od nieprzyjemnych rzeczy i razem z rodziną spędzić miło czas albo stanąć w szranki konkursu. Jeśli chcecie spędzić miło czas, warto skorzystać z oferty przygotowanej przez oddziały Muzeum Rolnictwa w Szreniawie. Jakie wydarzenia się mają odbyć?

Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie w najbliższym czasie zaprasza na sporą dawkę aktywności i wydarzeń.

Warsztaty z wyplatania koszyczków z wikliny

W okresie 14 marca – 13 kwietnia Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie zaprasza do oddziału zamiejscowego w Nowym Tomyślu, gdzie znajduje się Muzeum Wikliniarstwa i Chmielarstwa. Odbędą się tam warsztaty i pokazy wielkanocne dla zorganizowanych grup dzieci i młodzieży szkolnej. Tematem zajęć będzie wyplatanie koszyczków do święconki lub wianków (stroików) wielkanocnych.

W warsztatach na raz będzie mogło na raz wziąć udział max. 25 osób. Chyba, że chętnych będzie więcej – uczestników będzie można podzielić na 2 grupy.

Bilet wstępu do muzeum kosztuje jedynie 5 zł. Udział w pokazach to koszt 80 zł od grupy. A w godzinnych warsztatach dla 1 osoby – 15 zł.

Dla przypomnienia – od 1 marca przestał obowiązywać przepis ograniczający limit powierzchni 1 os./15 m², jednak obowiązek zakrywania ust i nosa w pomieszczeniach pozostał. Jeśli dopisze pogoda, zajęcia odbędą się na świeżym powietrzu.

Kwestie zgłoszeń i zdobycia dodatkowych informacji można uzyskać dzwoniąc pod nr tel. 61 44 22 311 albo pisząc na adres: nowytomysl@muzeum-szreniawa.pl

Marzec miesiącem śledzia – Instytut Skrzynki ogłasza konkurs na najlepsze przekąski śledziowe

W Polsce znajdziemy wielu smakoszy tej morskiej ryby, który jest podawany na różne sposoby w wielu regionach. W Wielkopolsce najbardziej popularny jest śledź w śmietanie podawany z ziemniakami w mundurkach.

Dlaczego konkurs ze śledziami w roli głównej?

  • Marzec, to także okres postu, w którym śledź tradycyjnie znajduje miejsce na naszych stołach. 

  • „Śledzik” to inna nazwa Podkoziołka, czyli zakończenia karnawału.
  • Śledzia można kochać lub nienawidzić (ta druga grupa sporo na tym traci).
  • Danie ze śledzia są tanie, ale bardzo smaczne i można go przyrządzić na wiele sposobów.
  • Śledź ma dużo właściwości zdrowotnych: witaminy i ma mało kalorii, działa też przeciwdepresyjnie. Oraz jest afrodyzjakiem!

W ramach konkursu na NAJLEPSZY SMAK POWIATU POZNAŃSKIEGO 2021 - SMAK ŚLEDZIA 2022, którego organizatorem jest Instytut Skrzynki, restauracje z całej Wielkopolski będą mogły zmierzyć się w konkursie „Smak Śledzia 2022”. O wyborze najsmaczniejszej śledziowej potrawy zdecyduje kapituła konkursowa 14 marca 2022 roku.

Jak się zgłaszać do konkursu?

Na adres kontakt@smakipowiatuoznanskiego.pl najpóźniej do dnia 13 marca 2002 podesłać maksymalnie trzy dania na zimno ze śledzia. Regulamin i formularz zgłoszeniowy są dostępne www.smakipowiatupoznanskiego.pl.

Finał odbędzie się w poniedziałek, 14 marca, a uczestnicy będą przygotowywać konkursowe dania, a następnie je prezentować.

Eksperci kulinarni zasiadający w kapitule konkursowej przyznają tytuły za „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2022 – Smak Śledzia” oraz nagrody finansowe ufundowane przez Instytut Skrzynki otrzymają laureaci za miejsca:

  • I –500 zł,
  • I – 300 zł,
  • III – 200 zł.

A także inne liczne nagród ufundowane przez innych sponsorów.

Oprac. Natalia Marciniak-Musiał
Fot. Pixabay

Warszawa
13°C
Zachmurzenie duże
wi_00
wt.
wi_00
15°C
13°C
śr.
wi_00
26°C
12°C
czw.
wi_00
27°C
14°C
pt.
wi_00
25°C
12°C
sob.
wi_00
21°C
9°C
14. kwiecień 2025 20:52