Cały artykuł przeczytacie Państwo w numerze 47/2016 "Tygodnika Poradnika Rolniczego". Jeżeli jeszcze nie masz prenumeraty "Tygodnika Poradnika Rolniczego", możesz ją zamówić korzystając z zakładki Prenumerata, zadzwonić pod numer (61) 886 06 30 lub skorzystać z e-wydania.
Zalewa cię czasem przysłowiowa żółć? To mało pożądany stan. Ale do najprzyjemniejszych nie należy też ten, w którym mamy problemy z uwolnieniem żółci. Dzieje się to wtedy, kiedy w naszym pęcherzyku żółciowym formują się tzw. kamienie. Kamienie żółciowe to utwardzone złogi żółci. Pęcherzyk żółciowy jest takim niewielkim woreczkiem w kształcie gruszki, znajdującym się tuż pod wątrobą, czyli po prawej stronie brzucha, pod linią żeber. Żółć przepływa przez niego, by później zostać uwolniona do dwunastnicy i tam wspierać trawienie i wchłanianie tłuszczów. Czasem jednak ma problem, by skutecznie przedostać się przez przewody żółciowe, czyli bardzo wąskie kanaliki, ponieważ kamienie je zatykają.